Exercishuset

Exercishuset som är byggt i norra kanten av Exercisheden i stadsdelen Heden donerades till staden av grosshandlaren och kommunalmannen Julius Lindström. Huset uppfördes 1867 av P.J. Rapp efter ritning av arkitekten F.J. Heilborn. Från början användes det av skarpskytterörelsen för deras övningar, men har sedan företrädesvis begagnats såsom lokal för skyttegillets, folkskolebarnens och realgymnasieelevernas gymnastikövningar, vidare av Göta artilleri och en hel del idrottsföreningar, särskilt inom gymnastikens område.

Huset invigdes den 8 december 1867 och den första styrelsen bestod av överste C. Berg, grosshandlare Julius Lindström, byggmästare P. J. Rapp, kommendörkapten Emil Ekman, rektor A. L. Schiller, redaktör S. A. Hedlund och grosshandlare L. G. Bratt, vilka valts av stadsfullmäktige, folkskolestyrelsen och 
skarpskyttekåren. 

Exercishuset 1868

Huset användes som konsertlokal, konferenser och liknande:

Konstnärsmötet öppnades på förmiddagen 14/6 1869 och efter frukost hölls studentkonsert i Exercishuset med fullt hus och vacker sång enligt Edholm, som på resan till Göteborg haft sällskap med operaprimadonnan Fredrika Stenhammar m fl stjärnor. Hon var syster till kompositören Elfrida André, organist vid Göteborgs Domkyrka. På tåget måste också ha funnits en mängd studentsångare från Uppsala, eftersom det då inte fanns någon högskola i Göteborg. Vid konserten uppfördes bl a August Södermans Bondbröllop i kompositörens närvaro. På kvällen gavs Donizettis komiska opera Don Pasquale på Stora Teatern av ett gästspelande italienskt sällskap.

Senare blev Exercishuset även flitigt använt för olika inomhusidrotter som handboll, korgboll, badminton och bordtennis, men även av boxare och brottare.

Den mest uppseendeväckande händelsen var troligen då hela Exercishuset, under den svåra bostadsbristen i slutet av första världskriget, fick fungera som nödbostäder. Med enkla träväggar delades golvytan upp i ett stort antal ”enrumslägenheter”, utan tak.

Nödbostäder 1917

Idag används lokalen bland annat för bordtennis, danskurser och historisk fäktning.

Exercishuset 2010. Public Domain

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.