Frans Jacob Heilborn

F.J. Heilborn

Frans Jacob Heilborn, född 1827, död 1898, var en svensk arkitekt och Varbergs första stadsarkitekt. Han utbildades vid Konstakademien i Stockholm 1849–1854, och kom till Göteborg 1857, där han arbetade tillsammans med stadsarkitekt Hans Jakob Strömberg.

Heilborn var stadsarkitekt i Varberg 1864–1865, med en årslön på 1 800 riksdaler riksmynt, och arbetade med att bygga upp staden igen efter stadsbranden 1863. Han insåg vikten av att bygga hus i brandsäkra material, för att undvika en ny brand. Dessutom ville staden att husen skulle vara vackra och representativa. Runt stadens torg var det ett krav att husen skulle vara i sten eller tegel.

I Varberg ritade Heilborn ett dussintal hus, varav rådhuset är det främsta. Flera av husen finns bevarade, utöver rådhuset även byggnader vid Östra Vallgatan, Östra Långgatan och Kungsgatan.

När ritningarna till rådhuset var klara 1864 tillsattes en byggnadskommitté som året därefter antog byggmästare L. Johanssons anbud med 36 600 riksdaler riksmynt. Men redan 1865 avskedades Heilborn då Varbergs stad inte ansåg sig behöva hans tjänster längre, efter att han ritat det nya rådhuset samt några andra hus. Han flyttade därefter tillbaka till Göteborg.

År 1870 bodde Heilborn på Östra Hamngatan 17 i Göteborg.

Hus han ritat i Göteborg

Tullpackhuset

Text i huvudsak från WIikipedia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.