Kvibergs stallar

I början av 1900-talet genomfördes värnpliktsreformer som krävde en stor utbyggnad av kaserner och stallar runt om i Sverige. Detta ledde till att tre stallbyggnader uppfördes i Kviberg 1903–1905. De byggdes efter typritningar upprättade av arkitekt Erik Josephsson och utformades efter ett klassiskt och symmetriskt formspråk med inslag av gotik.

Byggnadernas nedre del är uppförd i tegel och har endast enstaka fönster. Den övre smalare delen är av trä och har rader med tätt placerade fönster som ger stallet dagsljusbelysning. Taken är täckta med papp m.m. på övre delarna och plåt på den nedre. Fönster som är ursprungliga har smårutsindelning.

Ursprungligen fungerade byggnaderna som vinterstall och de spelade en stor roll för militären fram till avhästningen på 1950-talet. I varje byggnad fanns fyra längsgående stallpass med spiltplatser och ett tvärgående mittpass.

Efter 1950-talet användes stallarna som förråd och lektionssalar. Numera finns Kvibergs marknad här.

Under åren har vissa ombyggnader genomförts, men två av stallen är fortfarande välbevarade exteriört och utgör typiska exempel på stallbyggnader från sekelskiftet 1900. De har också välbevarade inre konstruktioner och planlösningar. Även delar av den gamla inredningen och flera ursprungliga detaljer är bevarade. Ett stall revs 1984.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.