Kvibergs sjukstallar

1931 uppfördes huset som numera går under namnet Kviberg – Museet. Det byggdes ursprungligen som ett sjukstall och ersatte skostallet och veterinärens medicinförråd som fanns på Övre Kaserngården. I sjukstallet fanns en modern operationssal och vårdavdelning med tio spiltplatser, två boxar, laboratorium och skosmedja.

Byggnaden innehöll två avdelningar, en för hovslagarfurirerna och en för utbildning av värnpliktiga hovslagare. I varje avdelning fanns en smedja med fyra ässjor och fyra städ. Sjukstallet var i princip ensamt om att kunna erbjuda kvalificerad hästsjukvård i göteborgsområdet, vilket gjorde att även civila hästar vårdades här. Huset användes som sjukstall fram till 1951. Därefter fungerade det som expedition, verkstad och förråd.

De tidigare sjukstallarna

1991 flyttade Kvibergs Museum in i det gamla sjukstallet. Det var ett militärhistoriskt museum som speglade verksamheten på Kvibergs Kaserner från 1895 och framåt. 2013 lades museiverksamheten ner.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.