Officersmässen Kviberg

Mässbyggnaden uppfördes 1912 öster om den östra flygeln på kasernområdet i Kviberg. I huset fanns ursprungligen tre våningar med kök, matsal, serveringsrum, cafélokal, samlingsrum och balkongrum. Här fanns också fyra rum för föreståndaren och betjäningen.

I slutet av 1930-talet byggdes huset ut och 1970 genomfördes en större ombyggnad invändigt. Verandan byggdes igen vid ett senare tillfälle.

Det är ett friliggande trähus i 2 våningar med brant tegeltäckt tak samt veranda mot väster. Fasaderna är klädda med omväxlande stående och liggande panel. Några av fönstren är original och delvis smårutsindelade men på de tvärställda utskjutande gavelfasaderna som har stora fönsterpartier är de ursprungliga smårutsindelade bågarna ersatta med nya utan spröjs.

Götamässen (officersmässen)

När Kvibergs Kaserner upphörde att vara militärförläggning 1994 fick byggnaden namnet Götamässen. Sedan dess har det funnits tandläkar- och föreningsverksamhet i huset.

Intill ”Officersmässen” ligger f.d. ”Fritidshemmet” som byggdes 1943 och bl.a innehöll filmsal, läsesal och bibliotek. Det är ett vinkelbyggt trähus i en våning. Fritidshemmet användes som regementsbiograf fram till 1980-talet och även som lektionssalar. 1983 flyttade FortF7Väst in och använde lokalerna för kontor

I fritidshemmets filmsal finns oljemålningar utförda av konstnären Arne Larzon under hans beredskapstjänstgöring vid regementet. Filmsalens brutna innertak av trä har dekormålning som bl.a. föreställer Skansen Kronan och Skansen Lejonet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.