Carlanderska villan

Carlanderska villan byggdes 1913 på Lyckans väg 4 i Lorensbergs villastad för Axel Carlander. Arkitekt var Arvid Bjerke. Villan har en grind i trädgården som under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 användes för att kunna gå direkt in i utställningsområdet. Idag leder den ut i  Renströmsparken. Villan blev tillbyggd 1930.

Byggdes om invändigt till kontorsfastighet för Hypoteksföreningen år 1961-1962. Nästan inget på andra våningen lämnades kvar i originalskick.

Återigen ombyggd 2012. Nu till sex stora bostadsrättslägenheter.

Idag ägs huset av en bostadsrättsförening vars styrelse betsår av Ragnar Lars Olof Hafström, Arne Staffan Gunberg, Helena Hedin och Björn Erik Harald Nohlgren med Joakim Arcari som suppleant.

6 svar på ”Carlanderska villan”

  1. Känns osannolikt eftersom de som bodde där hette Carlander och huset inte varit bebott från 1962 till 2012. Men kanske var dina föräldrar tjänstepersonal och att ni därför bodde i huset.

   1. Bodde där sedan 1962, två familjer bodde i huset. Vi bodde på bottenvåningen, på mittersta våningen hade Hypoteksföreningen numera Landshypotek sina domäner. Översta våningen bodde direktören för hypoteksföreningen. Så det huset känner jag till varenda vrå i. Dom som bott där innan det blev bostadsrätt var Fam. Molden, Fam. Hägglund och Fam. Johansson..

    1. Fantastiskt. Tack för informationen. Mycket intressant. Så även när det delvis var kontorshus var det alltså också bostad. I så fall tycks det ju vara det enda huset i området som alltid varit bebott av privatpersoner. Kanske gäller det nåt av radhusen också.

     1. Vi hade en familj som bodde på Lennart Torstensonsgatan, den familjen hette Assarson. Sen i huset intill , Lyckans väg 2 bodde direktören för SKF när jag växte upp i området. Lyckans Väg 2 var SKF’s representationsvilla. Vet också att något hus var bebott på Dicksonsgatan och Högåsplatsen.

     2. Det fanns hus som var bebodda väldigt länge. Den sista villan som var bebodd av en end familj/person låg på Viktor Rydbergsgatan och den som bodde där var Uno Ranch. Men de flesta är inte längre bebodda och många har inte varit det på väldigt länge som Ann-Ida Broströms hus. Några av radhusen har blivit bebodda igen. Men Carlanderska villan har vad jag förstår av din berättelse varit bebodd hela tiden. Det kan ju iofs finnas nåt mer hus som haft ett boende av samma karaktär. Ekmanska villan användes ju dessutom länge till bostäder åt gästprofessorer och liknande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.