Emily Wijk (Dickson)

Emily Wijk (1849-1943), född Dickson och gift med Erik Wijk. Hon var dotter till Edvard Dickson och Isobel Gordon.

Hon upprättade bland annat Emily Wijks arbetsstuga och Vasa barnhem och donerade år 1913 300 000 kronor till Göteborgs stad för att i någon mån avhjälpa bostadsbristen genom uppförande av en byggnad, inrymmande en mängd bostäder för företrädesvis självförsörjande damer utom arbetsklassen.

Till byggnadens underhåll donerades 60 000 kronor. Staden upplät en tomt vid Erik Dahlbergsgatan 25, där byggnaden, ritad av arkitekten O. Westerberg, invigdes den 6 oktober 1916 under namnet Emily Wijks stiftelse.

Donationen liknar den som hennes farfar Robert Dickson gjorde för att ge arbetsklassen goda bostäder. Emily Wijk har även gjort en hel del andra donationer, bl.a. till det Dicksonska folkbiblioteket och en donation på 300 000 kronor till Göteborgs Högskola.

Ett svar på ”Emily Wijk (Dickson)”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.