Emily Wijks stiftelse

Syftet med donationen år 1913 till Emily Wijks stiftelse var att uppföra en byggnad, avsedd för hyresfria bostäder åt kvinnliga medlemmar av Göteborgs stad, dock icke inom den egentliga arbetsklassen och för kvinnor, vilka för sin utkomst kunna vara i behov av sådant understöd, och därav äro förtjänta.

Till byggnadens underhåll donerades 60,000 kronor. Staden upplät tomt vid Erik Dahlbergsgatan 25 i kvarteret Pilträdet, där byggnaden, ritad av arkitekten Oswald Westerberg, invigdes den 6 oktober 1916 under namnet Emily Wijks stiftelse.

Emily Wijks stiftelse

Emily Wijks stiftelse 2013 Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

Emily Wijk (1849-1943) föddes Emily Dickson och var gift med Erik Wijk (1836-1910). Hon var dotter till Edvard Dickson och Isobel Gordon.

Stiftelsen hade tillgångar på 7,7 miljoner SEK år 2014 och sköts av SEB Institutioner & Stiftelser. Styrelsen utses dock av Göteborgs stad. I styrelsen sitter för närvarande Lena Landén Ohlsson, Oscar von Sydow och Cecilia Sundberg.

2 svar på ”Emily Wijks stiftelse”

  1. Hej, jag heter Käthe Waldstam och är född 520712-5104. Jag gick i pension i somras 65 år gammal, Jag har arbetat som, sjuksköterska i 37 år dessförrinnan arbetade jag på Volvo AB som växeltelefonist och telexoperatris i 10 år och innan dess 3 år på Stora Teatern som garderobiär 16 år gammal arbetade jag som au pair i Baslow England 1 år. Chocken när jag hamnade i pensionens verklighet med 11.000 kr 800 under EUs existensmimimum var smärtsam och kränkande. Jag har som kvinna arbetat hela mitt liv dock i kvinnodominerade yrken som varit lågavlönade vilket påverkat min pension. Jag har var varit ensam mamma till en i dag 39-årig son som driver eget företag ihop med sin kamrat som arkitekt och de har ansvar och anställda i Göteborg för 38 arkitekter , byggnadsingenjörer och personalchef plus kontor i Stockholm med 10 anställda arkitekter som generar arbete till byggnadsarbetare osv. På något sätt känner jag att jag försökt göra rätt efter min förmåga. Jag har en hyra på 4.895 kr vilken jag förstår är ytterst human men står inför osäkerheten med stambyte och renovering. Jag har fått fortsätta att arbeta 25 % på PS SU med affektiva psykoser , som jag jag tycker mycket om, för att klara mig. Jag bor på Kjellbergsgatan 5 inte långt ifrån Erik Dahlbergsgatan 25 där min son växte upp på Karl Gustavsgatan 18 . Jag är intresserad om det är möjligt att på något sätt ställa mig i kö för Emili Wijks stiftelse på Erik Dahlbergsgatan 25 för att fåen chans att leva något så när drägligt under min sista period i livet och slippa leva under existensminimum och då jag inte vet hur länge jag orkar att arbeta utan att göra mig till åtlöje. Med Vänlig Hälsningar Käthe Waldstam

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.