Lilla Torget 4

Lilla Torget 4, gatuadress för ett hus i kvarteret Alströmer i Göteborgs stadskärna. Det ligger i stadsdelen Inom Vallgraven. Numera är fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven 54:9. En äldre beteckning för fastigheten var tomten 45 i femte roten. Den 27 oktober 1980 blev huset byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Troligen låg på denna tomt ett tvåvåningshus av trä med högt, brant tak och stor vindskupa redan på 1600-talet . Källarvalven finns fortfarande kvar. Den förste kände ägaren hette Adrian Band (någon Arvid Bratt tycks inte förekomma bland ägarna vilket påstås på Wikipedia). På 1730-talet köptes huset av skotten Benjamin Hall († 1748), far till John Hall den äldre. Därefter var bland annat James Maule, David Mitchell, Samuel Arfwidson och Aron Kjellberg ägare.

Redan på stadsplaner från 1644 finns Lilla Torget markerat. Med kanalen som viktig transportväg var torget centrum för en omfattande handelsverksamhet. Först som fisktorg, senare forum för trä- och möbelhandel. Den tvåvånings träbebyggelse, främst handelsgårdar, som fanns runt torget brann ner 1804 tillsammans med sammanlagt 214 byggnader söder om Stora Hamnkanalen och väster om Västra Hamnen. De murade källargrunderna från 1600-talet klarade sig dock, och på dessa uppfördes 1811 de trevånings stenhus som idag är Lilla Torget 3 och 4 i 54:e kvarteret Alströmer (nr 10 resp. 9). Byggmästare var i bägge fallen Michael Bälkow.

Lilla Torget 3-6

De fyra husen vid Lilla Torget 3-6 omkring 1903. Nummer 3 längst till höger. Nummer 5 var under ombyggnad för dåvarande Göteborgs Enskilda Bank.

Gathuset vid Lilla Torget 4 är sammanbyggt med två gårdsflyglar till en hästskoformad huskropp. Fasaden mot hamnkanalen är slätputsad med rikliga utsmyckningar medan gårdsfasaderna består av slammade tegelväggar. Östra flygeln har tre våningar, men den västra endast har två. Gården är belagd med gatsten

Gathuset och västra flygeln har enligt en beskrivning från 1847 fungerat som bostäder medan östra flygeln dessutom troligen har haft brygghus med kök och förrådsutrymmen i bottenvåningen.

Under åren 1864–65 lät brukspatron James Dickson utföra omfattande in- och utvändiga förändringar då bland annat grunden och bottenvåningen rusticerades. Grosshandlare Edvard Dickson köpte fastigheten den 29 december 1873. År 1874 byggdes ytterligare ett stall och en vagnbod mot Magasinsgatan. Den södra delen av fastigheten, som nådde fram till Magasinsgatan, avstyckades år 1925 och överfördes då till grannfastigheten.

Lilla Torget 4

Lilla Torget 4 Bild: Lintoncat Licens: CC BY-SA 3.0

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Ett svar på ”Lilla Torget 4”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.