Axel Jonsson d.y.

Axel JonssonAxel Jonsson, född 16 maj 1888 i Göteborg, död 11 januari 1950, var en svensk direktör och generalkonsul. Son till Axel Jonsson och Ragnhild Lundgren.

Gifte sig första gången år 1914 med Sigyn Janson (död 1934, dotter till J. Albert Janson och Elin Broström), andra gången 1941 med Maud Sundström och tredje gången 1949 med Catherine Potter. Fick i sitt första äktenskap barnen Ingela Jonsson (1916‐89), först gift med Göran von Essen (1911‐2001) och sedan med Alexander Keiller (1907‐76), Ragnhild Jonsson (1917‐2007),gift med kommendörkapten Stig Broms (1907‐78), Åke Jonsson, ambassadör i Geneve och gift med Gunnel Sahlin (1924‐??) och Maud Jonsson gift med Bertil Uhlén (1921‐2001).

Studerade vid handelsskolan i Dresden 1904, Lübeck 1905, Antwerpen 1906 och London 1907-1909. Hemkommen vid 22 års ålder startade han handelsfirman Jonsson & Krafft, där han var verksam till 1919.

I början av 1919 tillträdde Axel Jonsson posten som direktör för Ångfartygs AB Göta Kanal. Aktiemajoriteten hade just förvärvats av ett konsortium av göteborgsföretagare lett av skeppsredaren Dan Broström. 1929 blev han chef för AB Svenska Amerika Linjen där han efterträdde Axel Carlander.

Han var ledamot av styrelsen för Svenska Amerika Linien, Ångfartygs AB Tirfing, Svenska Lloyd, Hallandsbolaget, Rederi AB Göteborg-Fredrikshavn-Linjen (Sessan), AB Göta Kanal, Sveriges Redareförening, Sveriges Ångfartygs Assuransförening, AB Götaverken, Eriksbergs Mekaniska Verkstad AB och Försäkring AB Atlantica.

Dessutom var Axel Jonsson vice ordförande i Sveriges allmänna sjöfartsförening, ledamot av styrelsen för Svenska turisttrafikförbundet, AB Nordisk Resebyrå och Svensk-amerikanska nyhetsbyrån, vice ordförande i Riksföreningen för svenskhetens bevarande i utlandet, ledamot av styrelsen för Sverige-Amerikastiftelsen, ordförande i Svenska sällskapet för räddning av skeppsbrutna, ledamot av styrelsen för Nora Bergslags Järnväg AB, Broströms Linjeagentur, SILA, Göteborgs konstförening, Röhsska museets vänner, Göteborgs museum och Göteborgs turisttrafikförening.

Från 1933 var han också italiensk generalkonsul i Göteborg.

2 svar på ”Axel Jonsson d.y.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.