Hallands Ångbåts AB

Hallands Ångbåts AB bildades 1850 med säte i Halmstad. Rederiet bedrev huvudsakligen passagerartrafik på linjer från Göteborg till Lübeck med angöring i olika hamnar längs Hallands och Skånekusten. Hallandsbolaget var också med om att starta den linje från Göteborg till Fredrikshavn som senare kom att utvecklas till Göteborg-Fredrikshavns Linjen, populärt kallad Sessanlinjen.

1924 övertogs bolaget av Broströmskoncernen men verksamheten bedrevs som tidigare under samma namn. 1928 genomfördes en sammanslagning med Rederi AB Nornan och bolagets namn blev AB Halland & Nornan. Nornan bedrev trafik med mindre lastfartyg i huvudsak på linjer som väl kompletterade Hallandsbolagets linjer.

Efter andra världskriget var epoken med kustångare förlegad. Konkurrensen från tåg och bil innebar att Hallandsbolaget passagerarlinjer kom att avvecklas så även om namnet kom att leva ännu en tid inom Broströmkoncernen var den ursprungliga verksamheten avvecklad.

Hallands Ångbåts AB

Hallands Ångbåts AB

Rederi AB Nornan

Rederi AB Nornan

 

 

 

 

 

 

 

Kommandobryggan

Källor:
Christer Jansson, Med båt från HELSINGBORG: Passagerarfarten under 1900-talet
Bok av Christer Jansson
Göteborgs Sjöfartsmuseum, Arkivet.
Båtologen, tidskrift utgiven av Klubb Maritim
Länspumpen, tidskrift utgiven av Klubb Maritim Västra kretsen.
Svensk Sjöfartstidning
Svensk Illustrerad Skeppslista
Browns Flags and Funnels
Sveriges skeppslista
Lloyds book of houses flags and funnels

SS Westkusten

SS Westkusten, byggd 1897

4 svar på ”Hallands Ångbåts AB”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.