Axel Jonsson d.ä.

Axel Johan Henrik Jonsson föddes den 12 september 1844 som son till Gustaf Jonsson och Mathilda Kafle. Han var gift med Ragnhild Lundgren. De hade sönerna Rolf Jonsson, Axel Jonsson, Folke Jonsson och Frej Jonsson samt dottern Ruth Jonsson som gifte sig med Hjalmar Atterbom. Axel Jonsson dog den 7 juli 1931.

1861 reste han till Göteborg där hans snart fick arbete i firman F.W. Hasselblad. Efter en kort tid där tog han istället arbete i Sven Renströms handelshus. Sven Renström testamenterade vid sin död en större summa pengar till Axel Jonsson och andra anställda. Bl.a. med hjälp av detta kapital kunde Jonsson sedan starta firman Jonsson, Sternhagen & Co AB ihop med Harald Sternhagen år 1872.

Åren 1870-71 arbetade Axel Jonsson vid firman Pannifex i Paris (agent för Sven Renström). Men han lämnade Paris i juli 1870 när tyska soldater närmade sig staden. Han rest då till Trouville och Le Havre. I april 1871 var han tillbaks i Paris hos Pannifex. Han upplevde därefter Pariskommunen innan han återvände till Sverige. Innehavare av firman Sven Renström var nu Peter Hammarberg som lånade Axel Jonsson pengar för att starta en egen firma ihop med Harald Sternhagen.

Efter starten av firman investerade Axel Jonsson i Göteborgs Handelskompani, ett spekulativt finansbolag lett av D.O. Francke. Såväl han som Harald Sternhagen arbetade en tid på Handelskompaniets stockholmskontor där de bland annat spekulerade i aktier både för Handelskompaniets och egen räkning. Han sålde dock sina aktier i Göteborgs Handelskompani innan bolaget kollapsade och gjorde därmed en vinst. Därefter arbetade han två år i Göteborgs Köpmansbank.

Han arbetade också åt bankiren Cervin då denne tillsammans med bland annat Alexander och James Keiller köpte upp ett stor vassområde (Lundbyvass) och en del omkringliggande mark på Hisingen genom bolaget Hisingstad AB. Jonsson, Sternhagen & Co blev så småningom ägare av en tredjedel av företaget.

Vassarna torrlades och en tredjedel av marken såldes till Keillers Mekaniska Verkstad (Göteborgs Mekaniska Verkstad, AB Götaverken). Även Göteborgs stad köpte större markområden och tomter för privata. Så småningom hade all mark sålts och ett litet samhälle byggs upp som länge kallades Hisingstad men numera kallas stadsdelen som ligger där för Kvillestaden även om den officiellt heter Brämaregården.

2 svar på ”Axel Jonsson d.ä.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.