James Keiller Jr

James Keiller Jr

James Keiller Jr

James (Jemmy) Keiller Jr (1867-1962) var gift med Alice Lyon (1869-1968), som tidigare varit gift med Henrik Pripp i vilket äktenskap hon hade en dotter som var gift med Carl Johan Jacob Emil Ekman (1883-1957). En dotter till James Keiller Jr var kvinnosakskvinnan och fredsaktivisten Flory Keiller (1904-1998), gift Gate.

Han var son till James Keiller och Hilda Falck, och tog examen vid Chalmers tekniska institut. Han studerade även vid Polytechnikum i Zürich. 1906 blev han överingenjör vid Göteborgs mekaniska verkstad och deltog i planläggningen av bolagets nya skeppsvarv, det blivande Götaverken. Han var även italiensk konsul från 1910 och kabinettskammarherre vid Kungliga hovstaterna från 1922.

Keiller var ledamot i olika styrelser som Göteborgs Nya Verkstads AB där han också var delägare från 1906, Keillers park, Slöjdföreningens skola och var ordförande i Forsvik AB, Dubberöds AB och från 1915 i Göteborgs jaktsällskap. Mellan 1904 och 1920 var han tillsammans med Hjalmar Wijk (källan, en bok om Forsviks bruk anger Olof Wijk, men han levde inte då), Carolina Röhss och Carl Lyon en av huvudägarna i Forsvik AB (Forsviks Bruk). Detta göteborgskonsortium tycks ha ägnat sig åt ren bolagsplundring. De mer eller mindre slaktade bruket genom att avverka hälften av dess skogar och återbetala hela köpeskillingen till sig själva på sju år. Utdelningen steg från under 8% av aktiekapitalet till som mest 40% under åren 1905-1920.

5 svar på ”James Keiller Jr”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.