Flory Gate

Elin Wägner och Flory Gate

Elin Wägner och Flory Gate

Flory Gate föddes som Flory Keiller år 1904 och dog 1998. Hon var dotter till James Keiller Jr och Alice (född Lyon). Hon växte upp i Göteborg, studerade en tid i Paris. Efter studieåren kom hon till Orrefors glasbruk för att utbilda sig till gravör och designer. Hon gifte sig med glaskonstnären Simon Gate.

Flory Gate lämnade Orrefors och Simon Gate vid mitten av 1930-talet. Hon flyttade först till Göteborg för att 1940 flytta till Rörås i Bergs socken i Småland.

1933 lärde hon känna Elin Wägner och de blev nära vänner. 1940 blev de grannar i Småland och Elin Wägner vistades mycket på Rösås.

År 1982 ärvde Flory gate en summa pengar efter en kusin. Av författaren Elisabeth Hermodsson fick hon då rådet att bilda stipendiefonden Fred med Jorden av arvet. Det första stipendiet delades ut 1984

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.