James Keiller

James KeillerJames Keiller, född 21 mars 1836 i Lerum, död 22 mars 1918 i Göteborg, var en svensk industri- och affärsman samt direktör vid Göteborgs Mekaniska Verkstads AB i Göteborg.

Han var son till Götaverkens (då Keillers Mekaniska) grundare, skotten Alexander Keiller och Maria Lovisa Keiller, född Wijk. Han gifte sig 8 mars 1866 med Hilda Falck (1839-1927), dotter till grosshandlare Johan Anders Falck och Wilhelmina Prytz. De fick 1867 en son, James (Jemmy) Keiller, gift 1903 med Alice Lyon (född 1869), dotter till konsul John Lyon och Carolina, född Zachau.

James Keiller var elev vid Chalmerska slöjdskolan samt vid tekniska skolor i utlandet. Keillers fars företag gick i konkurs 1867, och verksamheten kom att omorganiseras, där James Keiller blev chef för det nybildade Göteborgs Mekaniska Verkstads Aktiebolag med Olof Wijk och John west Wilson som delägare förutom bröderna Alexander och James Keiller. Företaget beslutade att de skulle anlägga en varvsrörelse och flyttade i samband med det verksamheten från centrala Göteborg till Hisingen:

Då man ej kunde få tillstånd till en upphalningsslip för fartyg på gbgssidan av Göta älv, överfördes varvsrörelsen under K:s ledning 67 till det 55 inköpta området på Hisingen. Efter överflyttningen expanderade varvet snabbt.

[…]

Varvets ökade behov av utrymme gjorde det angeläget för K att förverkliga tanken på en torrläggning av de vidsträckta Hisingsvassarna mellan Lindholmen o Kvillebäck. Efter långvariga förhandlingar med övriga markägare kunde de omfattande planerna för uppdämning, pumpning o utfyllnad sättas i verket, o 85 blev området stadsplanereglerat o fick namnet Hisingstad.

I takt med markutfyllningen flyttades plåtslageri- o ångpanneverkstäderna från Skeppsbron till Hisingen liksom tillverkningen av järnvägsvagnar, vilket möjliggjorde en utbyggnad av gjuterierna o maskinverkstäderna på gbgssidan.

James Keiller donerade 1906 området kring Ramberget i Göteborg till Göteborgs stad som här lät uppföra Keillers Park enligt dennes önskemål. Han sålde samtidigt Göteborgs Mekaniska Verkstads Aktiebolag till ett konsortium och verksamheten kom därefter att heta Göteborgs Nya Verkstads Aktiebolag. 10 år senare blev namnet Götaverken AB.

James Keiller hade utöver engagemanget i familjens verkstadsföretag också andra företagsengagemang och en rad politiska uppdrag i Göteborgs kommun. Sålunda satt han i styrelsen för Göteborg Elektiska AB (dotterbolag till Göteborgs Mekaniska Verkstad och Särö AB som exploaterade och utvecklade badorten Särö. Han satts i stadsfullmäktige åren 1875-1906 och i en mängd beredningar och fonders styrelser.

4 svar på ”James Keiller”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.