Carl Lyon

Carl LyonCarl Lyon (1867-1935) var som till John Hawks Lyon (1836-97) och Caroline Zachau. Han var bror till Alice Lyon (1869-1968) som var gift med James Keiller Jr (1867-1962) i sitt andra äktenskap. Gift med Dagmar Hill Keiller (1868-1954), en mer avlägsen släkting till James Keiller jr.

Som svåger till James Keiller Jr var han ofta styrelsemedlem i dennes företag. Han själv ägde firman John Lyon & Co och var antikhandlare. Han deltog också tillsammans med James Keiller Jr i bärgningen av porslin från vraket av Ostindiefararen Götheborg under åren 1906-07. Carl Lyon och James Keiller Jr var också grundare av Särö Lawn Tennis Klubb tillsammans med bland annat Mary Weinberg, Ellen Lindström, Alice Pripp (född Lyon), Maria Leffler, Dora Werner, Greta Lindström, Fredr. Helling och Oswald Westerberg.

Carl Lyon var styrelsemedlem och delägare i Göteborgs Nya Verkstads AB (senare Götaverken), ett företag som tidigare ägts av familjen Keiller liksom i Kronans bryggeri. Mellan 1904 och 1920 var han tillsammans med Hjalmar Wijk (min källa säger Olof Wijk, men han levde inte då), Carolina Röhss och James Keiller Jr en av huvudägarna i Forsviks Bruk (Forsvik AB). Detta göteborgskonsortium tycks ha ägnat sig åt ren bolagsplundring. De mer eller mindre slaktade bruket genom att avverka hälften av dess skogar och återbetala hela köpeskillingen till sig själva på sju år. Utdelningen steg från under 8% av aktiekapitalet till som mest 40% under åren 1905-1920.

2 svar på ”Carl Lyon”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.