Keiller – Götaverken

Alexander Keiller (1804-1874) startade 1825 tillsammans med William Gibson firman Gibson & Keiller som från 1826 drev ett lin- och hampspinneri i Göteborg. Företaget flyttade år 1832 till Jonsered och blev så småningom Jonsereds fabriker. Alexander Keiller lämnade dock firman 1839. Både William Gibson och Alexander Keiller gifte sig med systrar till Olof Wijk d.ä.

Dundee i Skottland var den ort där Alexander Keiller föddes och där hans far och mor startade tillverkning av den kända marmeladen som bär namn efter fadern James Keiller.

Två år efter att han lämnat Gibson & Keiller så startade han istället en egen firma, Alex. Keiller & Co. Denne startade en mekanisk verkstad vid skeppsbron. Firman var huvudentreprenör vid byggandet av Rosenlunds spinneri åren 1847-48. Från början tillverkades främst ångmaskiner, turbiner och liknande, men från 1850-talet även järnvägsmaterial och 1847 levererades det första fartyget vilket snart blev firmans huvudproduktion.

1856 upptogs sonen Alexander Keiller (1832-1918) i firman och år 1860 den yngre sonen James Keiller (1836-1918). 1858 började en svår period för firman och man investerade då i Kaveltorps koppar- och blygruvor där man köpte 50%. Vidare anlade man Surte tegelbruk och investerade i Schisshyttans (nedlagt 1874) och Rämens bruk (ombildat till AB år 1871). Detta var försök att diversifiera verksamheten och att få vinster som kunde hjälpa den mekaniska verkstaden över de svåra tiderna. Det lyckades inte och firman gick 1868 i konkurs.

Alexander Keiller

Alexander Keiller (1804-74)

Året innan konkursen hade dock verkstaden i Göteborg överlåtits till ett nybildat aktiebolag, Göteborgs Mekaniska Verkstads AB. De största ägarna i detta bolag var James Keiller, Olof Wijk .d.y. och redaren J.W. Wilson. James Keiller var VD från starten. Den nya firman flytade varvsrörelsen över till andra sidan älven där företaget faktiskt ligger än idag. Varvet blev det ledande i Göteborg. 1878 utökades aktiekapitalet i bolaget och Theodor Mannheimer blev stor aktieägare.

1906 lämnade James Keiller företaget och istället trädde sonen, James Keiller Jr (1867-1962) in. Företaget ombildades till Göteborgs Nya Verkstads AB med James Keiller Jr, Carl Lyon, Knut J:son Mark, Erik Philipson, Ernst Krüger, Sven Almqvist och Hugo Hammar som ägare. 1916 slutligen så köptes aktiemajoriteten av familjen Broström och familjen Keillers tid i bolaget tog slut. I samband med Broströms övertagande byter företaget namn till AB Götaverken.

James Keiller Sr var gift med Hilda Falck (1839-1927), dotter till John Anders Falck och Wilhelmina Prytz, från en annan rik göteborgsfamilj. Han donerade också den mark på Ramberget i Göteborg som heter Keillers park (som förresten också finns i San Diego) Brodern Alexander Keiller d.y. var gift med en syster till Hilda, Hedvig Charlotta Falck (1840-1916) och en syster, Mary Keiller (1834-1912) var gift med Niclas Oterdahl (1832-1889) från en gammal betydelsefull göteborgsfamilj. James Keiller Sr var också lokalpolitiker i Göteborg och bosatte sig på Särö där sonen senare tog över familjens villa i Särö, Villa Gövik.

Alexander Keiller d.y. tog ingen del i verksamheten i Göteborg efter konkursen för familjefirman, utan var fram till 1874 verksam i Schisshyttan, deltog därefter i styrelsen för ett antal bolag i Göteborg för att 1878 återigen investera i gruvverksamhet i Bergslagen. Främst rörde det zink, bly och koppargruvor som exempelvis Öster Silvberg och Skyttgruve-Näverberg. I denna verksamhet var också hans son Harry Keiller (1870-1940) var verksam. Dennes son H.A.A. Keiller ägde företaget Keiller & Co i Göteborg. Beatrice Keiller (1877-1962), dotter till Alexander Keiller d.y. var gift med Oscar Wallenberg, från den mäktiga Wallenbergsfamiljen.

Den tredje sonen David Keiller (1846-1935) blev disponent vid Kaveltorps gruvor och från 1893 delägare i Vedevågs Bruks AB tillsammans med Volrath Tham på Kloten, en arvtagare till en förmögenhet grundad i Ostindiska Kompaniet. 1899 såldes kaveltorp tilll ett tyskt bolag och David Keiller forstatte som chef enbart för Vedevåg som han efterhand blivit ensam ägare till. 1909 blev svärsonen Gunnar Sandström (1883-1963), gift med Gerda Keiller, vice disponent för Vedevåg. 1913 fusionerades företaget med Koppoms Bruk till Wedevåg-Koppom AB. Familjen Söderbergs företag Söderberg & Haak blev då tillsammans med Keiller dominerande ägare av företaget. 1922 gick företaget dock i konkurs och anläggningarna i Vedevåg övertogs sen av Stockholms Enskilda bank (familjen Wallenberg). Sandström avgick som VD 1923 medan David Keiller redan 1916 lämnat verksamheten.

James Keiller Jr, som blev kabinettskammarherre hos Gustav V, var gift med Alice Lyon (1869-1968), som tidigare varit gift med Henrik Pripp i vilket äktenskap hon hade en dotter som var gift med Carl Johan Jacob Emil Ekman (1883-1957). En dotter till James Keiller Jr var kvinnosakskvinnan och fredsaktivisten Flory Keiller (1904-1998), gift Gate. En Harry Keiller som föddes 1911 och dog 2002 var gift med Kerstin Mark (1913- ?), brorsbarn till Ann-Ida Mark, gift med Dan Broström. Eventuellt var det samme Harry som också var gift med Britta Broström (1909-?), dotter till Dan Broström.

Idag är medlemmar i familjen/släkten Keiller ägare till eller är verksamma i ett antal småföretag, däribland Keiller Brand Solutions AB, ägt av Peder Keiller Alberoth (1969-). En David Keiller var under 2004 inblandad i en härva i bolaget Frontyard.

Läs mer: Lundbybloggen, Särö Golfklubb, Varvshistoriska.se, Vårt Göteborg, DI1, DN, AV, DI2, Handels, Golf Digest, Sävsjö Trähus, Särö Lawn TK,

Andra källor:
Artur Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

3 svar på ”Keiller – Götaverken”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.