Rederi AB Transoil

Del 5 av 25 i serien Rederier

1922 anskaffar Transatlantic sitt första tankfartyg och 1927 bildas dotterbolaget Red. AB Transoil under ledning av Rolf Sörman. De flesta av Transatlantics tankfartyg kom att redas av Transoil eller något av detta rederis dotterbolag som tex Tankoil eller Troiltank.

Genom sitt dotterbolag Transoil ger sig Transatlantic 1947 in i oljebranschen. Tillsammans med Stora Kopparbergs Berslags AB bildar man Koppartrans Olje AB samt Koppartrans rederi AB. Detta bolag bygger ett eget raffinaderi och bygger upp en egen återförsäljarkedja av oljeprodukter.

1952 kom Transoil att bilda ett helt fristående rederi lett av Sörman. Kvar i Transatlantics flotta fanns även efter detta ett fåtal tankfartyg.

I början av 60-talet ger sig Transoil in i en helt ny sjöfartsverksamhet. Tillsammans med Red. AB Rex bildas ett modernt färjerederi för att ta upp konkurrensen med Svenska Lloyd på trafiken Göteborg England. Detta färjerederi fick sitt namn från initialerna från Transoil och Rex som gav namnet TOR-Line.

Under 1965 genomför Transoil en koncernbildning tillsammans med Red. AB Rex från Stockholm. Tiden som koncern blir dock kortvarig. I början av 1967 köps koncernen upp av Saléns. Den uppköpta Trans/Rex koncernen kommer att utgöra grunden för Salén Dry Cargo.

Transoils skorsten och flagga
Koppartrans skorsten och flagga
MT Stora
MT Stora, byggd 1958 vid Uddevallavarvet
Serienavigation<< Svenska Amerika LinjenTOR Line >>
Advertisements

4 svar till “Rederi AB Transoil”

  1. Pingback: TOR Line | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Bratt/Götha | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Transatlantic | De 15 familjerna

  4. Pingback: Finn G Melin Shipping | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.