Majornas flickläroverks byggnad

Byggnaden som ligger i kvarteret Reparebanan i Majornas andra rote, ritades av arkitekten Carl Fahlström. Huset bestod av sju stora och sex mindre klassrum, en aula för 400 personer, mottagningsrum, ritsal, materielrum, frukostrum och bostäder för vaktmästare och föreståndare. Den uppfördes för Majornas elementarläroverk för flickor.  Byggmästare var F O Peterson & Söner och den sammanlagda kostnaden för projektet blev 118 700 kronor.

Huset är utformat i nyklassicistisk stil. Fasaden består av rött tegel med mönstermurning och takfoten är utsmyckad med tegelnischer som är omgivna av tätt sittande konsoler. Mittenpartiet av gatufasaden utmärks av fem stora välvda fönster och tre breda pardörrar. Huset är välbevarat både exteriört och interiört, så även entrén och trapphallen med kalkstensgolv och gjutjärnsräcken.

Bild: Axel Stiberg & Co Licens: CC-BY-NC-ND

1936 tog Göteborgs Stad över skolan, vilket innebar att den blev den första flickskolan i Göteborg som kommunaliserades. Det nya namnet blev därmed Majornas kommunala flickskola. Den verksamheten fortsatte fram till 1967 då skolan avvecklades.

I början av 80-talet fick upp ögonen för fastigheten man en gång varit med och finansierat. Musikens Hus skapades. Fastigheten byggdes om för nya ändamål med bl.a. en rad kurs- och replokaler, till en mötesplats för ungdomar. 1984 återinvigdes huset. På bottenplan startades ett litet café, Café Hängmattan, som därefter utvecklats till dagens restaurang. Med Fritid Göteborgs medverkan drevs husets verksamhet fram till 1989. 1991 övertog Higab ägandet av fastigheten. SDF Majornas övertog ansvaret för huset men 1992 ville SDF Majorna inte längre ansvara för fastigheten och dess verksamhet. Av denna anledning startades Musikens Hus ek. förening med syfte att driva verksamheten vidare och sedan 1993 är Musikens Hus ett fristående kulturhus med caféverksamhet som utvecklats till en viktig mötesplats för Göteborgs musik- och kulturliv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.