Carl Fahlström

Carl Fahlström

Carl Fahlström

Carl Fahlström, född 6 juni 1854 i Göteborgs domkyrkoförsamling, död 5 oktober 1920 i Karl Johans församling, Göteborg. Hans föräldrar var inspektören Daniel Fredrik Fahlström och Eva Charlotta Wernqvist.

Gift den 14 okt. 1880 i Partille sn  med Amanda Martina Lindbohm, född 20 mars 1851 i Landvetters sn och död 30 okt. 1929 i Göteborg (Annedal), dotter till Anders Johan Lindbohm och Carolina Löfgren.

Utexaminerad från Chalmerska slöjdskolan 1874,  elev vid konstakademins högre byggnadsskola 15 aug. 1875—78, studieresa till Tyskland och Italien 1879 och därefter drev han arkitektverksamhet i Göteborg. Tillförordnad stadsarkitekt i Göteborg från 1884, stadsbyggmästare där 1888, stadsarkitekt från 29 okt. 1897 och förste stadsarkitekt 1913. Ledamot av Konstnärsförbundet från 1886.

Från 1874 var han anställd hos den föregående stadsarkitekten Victor von Gegerfelt som också varit hans lärare på Chalmers.

Bland de byggnader han ritade och där han troligen också ingående biträdde vid uppförandet, märks det stora trevåningars bostadshuset, Kungsportsavenyen 2, som uppfördes 1877—80 för grosshandlare J. G. Hamberg, och Grand Hotel Haglunds stora ombyggnad 1887—89 med fasader och inre anordningar, såsom den stora palmhallen med trappor och terrasser, vilken tillkom genom gårdens överbyggnad, den stora matsalen och kaféet med hela taket prytt med glasmålningar. Palmhallen fanns kvar i ganska oförändrat skick år 1956 då den ansågs vara en av Sveriges ståtligaste och trivsammaste restauranglokaler. Han ritade dessutom en mängd bostadshus, skolor med mera:

År 1884 uppfördes av F. ett fyra våningars bostadshus Södra vägen 21, vars fasader utförts i italienskt betonad renässansstil, och 1893—98 ålderdomshemmet vid Vegagatan intill Slottsskogen, en stor anläggning med kyrka i baltisk tegelarkitektur. Bland de av F. uppförda offentliga byggnaderna märkas bl. a. flera skolor: Annedals folkskola 1881, Majornas elementarläroverk för flickor vid Djurgårdsgatan 1886, dåv. Västra realskolan vid Karl Johans torg (sedermera påbyggd, nu Göteborgs femklassiga allm. läroverk) samt Göteborgs auktionskammare 1892 och ombyggnad av Polishuset, östra Hamngatan 11, 1893. Som en kuriositet kan nämnas, att F. även ritat den portalbåge i träkonstruktion, omgiven av två biljettkurar, som tillkom 1887 och ända till 1950 utgjorde den karakteristiska huvudentrén till Lorensbergsparken.

Tillsammans med arkitekten sedermera professor Hans Hedlund gjorde F. ritningar till åtta villabyggnader inom det s. k. Tjänstemannakvarteret vid Föreningsgatan. F. ritade i övrigt villor, som han själv bebott: Carlsro vid Karlsroplatsen och villan Thorildsgatan 3. Senare byggde han sin bostad på berget vid Majnabbe, där han hade en storartad utsikt över hamninloppet och bodde till sin död. Detta hus är numera pojkhem i stadens ägo.

Det mesta Carl Fahlström ritat i Göteborg är rivet, inklusive de villor han själv bott i.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.