Kvarteret Visborg

Kvarteret Visborg, Kungsportsavenyn-Parkgatan-Södra vägen-Storgatani stadsdelen Lorensberg, upptas i sin västra del av det så kallade Hambergska huset. Hela kvarteret med två tomter köptes år 1874 av Johannes Röhss som sen sålde vidare till byggherrarna. Kvarteret ägdes ursprungligen av Jacobina Scott som fått det i ersättning för besittningsrätten på landeriet Mariefred. Det Hambergska huset uppfördes i slutet av 1870-talet med en våning mindre än Broddelius hus i andra änden av Parkgatan vid Hagakyrkan.

Beställare och byggherre var grosshandlare J. G. Hamberg. Arkitekt var Carl Fahlström som var anställd på stadsbyggnadskontoret som medarbetare till Victor von Gegerfelt. Vid uppförandet användes fastigheten för bostadslägenheter och i bottenvåningen fanns en salukällare. 1901 hyrdes en lokal i källaren på huset mot Parkgatan (nr 31) av en ekonomiska föreningen Brödraskapet. I den lokalen instiftades. Templet Felicia, en medlemsloge i Tempel Riddare Orden. 1903 flyttade denna organisation vidare till Östra Larmgatan 6.

På 1920-talet inrättades en restaurang i källaren av huset på Kungsportsavenyen 2 i hörnet Parkgatan/Kungsportsavenyn. På 1960-talet låg här en så kallad ringbar. Namnet på krogen var kort och gott Ringbaren. Bakom Ringbaren stod ICA (AB ICA-restauranger). Troligen var det innan 1945 en Mjölkbar ägd av AB Mjölkbaren som 1945 köptes upp av AB ICA-restauranger och döptes om till Ringbar. Ringbar var ett koncept som inte var helt ovanligt i Sverige på denna tid, där beställningen gjordes genom att trycka på knappar på en matsedel på väggen. 1971 byggdes Ringbaren om till La Pizza, kanske den första pizzerian i Sverige. 1982 sålde ICA sina restaurangverksamhet.

Wallenstam som köpte fastigheten Kungsportsavenyn 2 år 2004 har idag sitt kontor där.

Åt Södra vägen i den östra delen av kvarteret låg landeriet Mariefreds mangårdsbyggnad kvar fram till 1910 då den revs. Den östra delen av kvarteret bebyggdes därefter av ägaren, en frikyrkoförsamling, med ett hus som anpassades till den redan existerande byggnaden. De ville från början bygga ett större och högre hus än de i slutändan fick lov till. Adressen är Södra vägen 1.

Södra vägen 1
Kungsportavenyen 2, Parkgatan till vänster.
Södra vägen 1
1888
1923

Andra källor: Staffan Sedenmalm, Vasastaden-Lorensberg Planering och byggande utanför vallgraven 1850-1900 kap. 4, 2016

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.