Kvarteret Borganäs

Kvarteret Borganäs, Teatergatan-Parkgatan-Kungsportsavenyn-Storgatan, i Lorensberg upptas i sin helhet av det Pehrssonska huset. Det Pehrssonska huset med adresserna Kungsportsavenyen 1 / Teatergatan 2 / Storgatan 30 / Parkgatan 29 uppfördes åren 1882-83.

Byggnaden ritades av Hjalmar Cornilsen. Byggmästare och ursprunglig ägare var Abraham Pehrsson som köpte tomten år 1881. I bottenvåningen var det ursprungligen salubodar, men den planerade restaurangen kom inte att förverkligas förrän 2006. På 1880-talet var kapten Lindhés Mekaniska Gymnastikinstitut (Göteborgs första gym) inrymt i lokalerna och under 1890- till 1920-talen fanns där en privatskola för pojkar. De övre planen inrymde bostadslägenheter. Huset var ursprungligen mycket högt i jämförelse med intilliggande hus, drygt 20 meter. Konsekvensen av den stora hushöjden var att bakgården inskränktes till ett schakt under glastak.

Pehrssonska huset som nytt. Kungsportsavenyen åt vänster, Parkgatan åt höger.

Fastigheten köptes 1917 av Sveriges Redareförening, som inrättade kontor och direktörsbostad i huset. Kvarteret Borganäs och kvarteret Visborg de enda längs Kungsportsavenyen med bevarade förträdgårdar även om de idag är bebyggda. Den brittiske generalkonsuln hade under flera år sin bostad här och Moderaterna hade länge sitt partikontor på adressen.

Huset köptes av fastighetsbolaget Wallenstam år 2010.

Pehrssonska huset 2011. Kungsportsavenyen åt vänster, Parkgatan åt höger. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0
1888
1923

Andra källor:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.