Melins kartongfabrik på Otterhällan

1912-13 uppfördes en ny kartong- och albumfabrik för Gustaf Melins AB på den tomt mellan Lasarettsgatan och Ingenjörsgatan där Göteborgs Elektriska AB tidigare haft en kraftstation. På platsen låg också en del mindre hus innan den nya fabriken byggdes. Arkitekt för den nya byggnaden var Arvid Bjerke. Gustaf Melins AB förblev i den nya byggnaden där Sveriges alla telefonkataloger bands efter att ha tryckts på Elanders Boktryckeri i Pustervik.

I början av 1960-talet lämnade företaget byggnaden och flyttade till en nybyggd fabrik i Krokslätt. Istället flyttade Ester Mosessons gymnasium in i delar av byggnaden med en del av sin undervisning. De förblev där till 1990. Under 1980-talet fanns det i delar av fabrikslokalerna ett antal föreningar och svartklubbar. År 1991 flyttade skolan delvis till nyrenoverade lokaler i hus Göta på Lindholmen och 1996 lämnade de lokalerna på Otterhällan. Byggnaden byggdes om till bostäder 1996-1998.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.