Tidsfördrif

Tidsfördrif var en svensk familjetidning med veckoutgivning som grundades 1907 i Göteborg av Otto Elander (1867-1944). Den utkom oavbrutet fram till sommaren 1964 och trycktes av Elanders tryckeri. Gavs ut av firman Tidsfördrif Elander & Co.

Elander fick inspiration till Tidsfördrif under sin tid i Förenta staterna. Till en början bestod innehållet mest av osignerade äventyrsberättelser och skämthistorier, till stor del översatta från utländsk press. Typografin var enkel med ett fåtal illustrationer. Sonen Ewald Elander (1900-1939) övertog redaktionsarbetet 1925. Han moderniserade tidskriften som då fick ett omslag, som behölls i fyrtio år ända fram till nedläggningen. Bildmaterialet blev rikligare och tidskriften anlitade originalillustratörer.

Tidskriftens storhetstid var 1940-talet då Knut Oving blev redaktör. Han stannade i 28 år och gav Tidsfördrif dess bestående form. Den ville vara ”en hela familjens novelltidning”. Och i en programförklaring 1957 hette det att det skulle finnas ”kärleksnoveller, humoresker, kriminalhistorier, äventyrsberättelser och stämningsrika naturskildringar i trevlig omväxling”. Tidskriften blev efterhand alltmera omodern och trots upprepade försökt med olika ansiktslyftningar de sista åtta åren, så tvingades man till nedläggning 1964. Chefredaktörer för tidningen var Otto Elander, Hugo Ahlén, H. och I. L. Högberg

Ett försök till nystart 1968 misslyckades.

Text i huvudsak från Wikipedia.


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.