Gamla fattighuset

Mariagården, tidigare Gamla fattighuset, ligger på Stampen i Göteborg och adressen är idag Stampgatan 1-3.

På den nuvarande byggnadens plats låg tidigare en klädesfabrik, som inrättades till fattighus 1726. Detta om- och tillbyggdes 1767 efter ritningar av stadsingenjören Bengt Wilhelm Carlberg. Byggnaden, uppförd i två våningar av panelat timmer, är idag rödfärgad och har valmat, tegeltäckt tak.

Mariagården

Mariagården. Bild: Mangan02 Licens: CC BY-SA 3.0

Vid samma tid som om- och nybyggnaden av huset uppfördes en träkyrka och en liten kyrkogård anlades. Fattighuset inrymde då cirka 200 personer. När Holtermanska baracken på Smedjegatan 18 öppnades stannade de så kallade pauvres honteux (rika som blivit fattiga) kvar vid Stampen. Med tiden blev det främst äldre som kom att bo i huset.

År 1815 uppfördes Fattighuskyrkan (idag Mariakyrkan) invid fattighuset, i sten efter ritningar av Carl Wilhelm Carlberg.

1896 ändrades namnet till Göteborgs ålderdomshem och de gamla fick flytta till en ny slottsliknande byggnad vid Vegagatan, ritad av arkitekten Carl Fahlström. När den byggnaden på 1970-talet ersattes med en ny hade beteckningen ålderdomshem blivit otidsenlig och ersatts med namnet Åhemmet.

Fastigheten är byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen sedan 24 oktober 1968 Sedan 1991 ingår byggnaden i Higabs fastighetsbestånd. Mariagården fungerar idag som församlingshem för Domkyrkoförsamlingen.

Ett svar på ”Gamla fattighuset”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.