Fattigförsörjningsinrättningen

Fattigförsörjningsinrättningen fanns på 1770-talet vid Mellangatan 12-16 i Haga (Göteborgs arbets- och fattighus, genom donation av Niclas Sahlgren), från 1799 Götheborgs Arbetshus- och Fattigförsörjnings-Anstalt. Det fanns vid denna tid också ett fattighus invid Mariakyrkan på Stampen. De två ska inte förväxlas.

1806 flyttade inrättningen in i de tidigare garnisonsbarackerna på Smedjegatan 3 i Västra Nordstaden. Stenhuset hade förvärvats av grosshandlare Martin Holterman (1766-1838) efter att regementet från 1801 hade flyttat till sin nya förläggning på Kaserntorget.

Holterman skänkte huset till Götheborgs Arbetshus- och Fattigförsörjnings-Anstalt. Stenhuset fick snabbt namnet ”Holtermanska baracken”, ett namn som enligt en del uppgifter snart förkortades till Bracka. År 1832 inkluderades även grannhuset ”trähuset i hörnet till Sillgatan” (nuvarande Postgatan 3 B) till fattigförsörjningen, genom ett köp från assessorn Carl Henrik Ewert (1802-1882).

Namnet Bracka följde sedan med när verksamheten under hösten 1855 flyttade till tomten öster om Drottningtorget där Hotel Clarion Post ligger idag.

Text i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

2 svar till “Fattigförsörjningsinrättningen”

  1. Pingback: Kvarteret Gamla Tullen | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Gamla fattighuset | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.