Överås

Överås tillhörde Böö på 1500-talet men på 1600-talet var det en del av Underås. Ägdes på 1720-talet, i likhet med Underås, av familjen Carlberg. Köptes 1730 av Erik Nissen som året innan också köpt Underås. De båda gårdarna hade därefter samma ägare till slutet av 1850-talet och brukades ihop. Därefter avskiljt och ägt av James Dickson d.ä. för att senare övertas av dennes son James Jamesson Dickson. Det var han som lät uppföra den nuvarande byggnaden som uppfördes 1861-62 av byggmästare A. Krüger efter ritning av arkitekten V. Bulnois som vann den arkitekttävling James J Dickson utlyst.

James J Dickson lät också anlägga en praktfull trädgård genom att i ett par decennier forsla upp matjord till en trädgårdsanläggning kring huvudbyggnaden, men också uppe på Valåsberget. Ansvarig för skötseln blev trädgårdsdirektör Blomberg som även fick en direktörbostad uppförd på den tomt där den tidigare klockarebostaden stått, med nuvarande adress Danska vägen 16.

Trädgårdsmästarebostaden ritades av Adolf W. Edelsvärd och uppfördes år 1852. Byggnaden, uppförd i trä, hade takpapp, som då var ett helt nytt material. I ena sidobyggnaden inrymdes ett orangeri. Växthus uppfördes 1864-1865 mellan Danska vägen och Delsjöbäcken, där varje växthus inrättades så att fruktslaget skulle kunna skötas på sitt naturliga växtsätt. Alla fruktträden växte utan omplantering i samma kruka under ett tjugotal år och fick sin gödning endast uppifrån. Året runt odlades päron, ananas, jordgubbar (King Seadling), äpplen, druvor (Black Hamburg, Alicante, Gross Collman, Muscat, Alexander med flera), persikor, fikon samt olika blommor. Edelsvärd ska också ha fått i uppdrag att bygga en grindvaktstuga. Den ska ha flyttats till Köpstadsö på 1930-talet och byggts om.

1865

Överås 1865

1869 delades Överås i tre delar varav den största behölls av familjen Dickson.

1905 sålde Beatrice Dickson, dotter till James Jamesson Dickson fastigheten till sin kusin grosshandlare Robert Dickson för att den skulle få stanna i släkten. Det blev hejdundrande fester på Överås – och konkursauktion. Ett konsortium övertog sedan fastigheten och sålde den till Göteborgs stad år 1923 för 563 700 kr.

Överås 1908

Överås 1908

Staden sålde i sin tur huvudbyggnaden och 18.000 kvadratmeters tomt till Metodistkyrkan sommaren 1923 för c:a 250.000 kr. Från 1924 fram till 2007 bedrev Metodistkyrkan teologiskt seminarium i huset. Resten av marken uppläts Göteborgs stad till bygget av en ny villastad.

1923

1923

Överås

Överås. Bild: Mangan02 Licens: CC BY-SA 3.0

Föreningen Överås driver idag verksamheten i Överås på uppdrag av Equmeniakyrkan och fastighetsbolaget Derbo. Fastighetsägare är Equmeniakyrkan. Enligt stadgarna är föreningens ändamål att “på kristen grund i egen regi eller i samarbete med andra aktörer, bedriva utbildning, utveckling, uthyrning och därmed förenlig verksamhet”.

Andra källor: CRA Fredberg, Det gamla Göteborg