Walhalla Idrottsplats

Walhalla idrottsplats var en idrottsplats i Göteborg som existerade 1908–1921. Den var främst hemmaplan för Örgryte IS, men även IFK Göteborg spelade på arenan. Idrottsplatsen låg i hörnet av Skånegatan och Örgrytevägen, där senare Svenska Mässans kongresscenter uppfördes och i vad som senare blev kvarteret Topasen. Huvudentrén låg mot Skånegatan.

Walhalla Idrottsplats. Skånegatan i förgrunden, Korvägen mot häger i bild. Münchenbryggeriets byggnader och Södra Burgården öster om planen i bakgrunden till vänster

Eftersom Balders hage inte räckte till för ÖIS, startade 1906 ett arbete för att hitta en ny lösning. Genom bland annat en kraftfull medlemsvärvning, professionella brottningsmatcher och basarer skapades kapital och 1907 hade klubben en behållning på 12 000 kronor för ändamålet. Carl Helgesson och Hugo Levin, fotbollsspelare och sekreterare i ÖIS, var de som var drivande i byggandet av Walhalla idrottsplats. De skrev kontrakt på marken med staden i februari 1908, och redan den 6 september 1908 invigdes Walhalla av landshövding Gustaf Lagerbring. 

Anläggningens första chef och driftansvarig var Hugo Levin. Det var Sveriges första, riktiga fotbollsplan av gräs (110×70 meter), dessutom omgiven av löparbanor med kolstybb. Idrottsplatsen kostade 40 000 kronor att uppföra.

Walhalla IP invigdes genom en match mellan Örgryte IS och tyska mästarna Victoria Berlin. År 1908 vann IFK Göteborg sitt första SM-guld på Walhalla efter finalseger mot IFK Uppsala. År 1908 mötte ett blågult landslag i fotboll för första gången en annan nation, då man spelade mot Norge på Walhalla och vann med 11-3. Ett publikrekord sattes den 17 oktober 1909 med 6 000 åskådare, då ÖIS blev svenska mästare genom att besegra Djurgården med 8-2.

Den 26 augusti 1917 hölls också de dittills största friidrottstävlingarna i Sverige i samband med ÖIS 30-årsjubileum.

Göteborgs stad krävde 1921 tillbaka marken för att ge plats åt Jubileumsutställningen 1923. Sista tävlingen på Walhalla hölls den 25 september 1921. En del av Jubileumsutställningens hallar byggdes sedan på Walhallas läktare, som fick stå kvar. ÖIS fick ingen kompensation då Walhalla raserades.

Walhalla IP ska inte förväxlas med nutida Valhalla Idrottsplats.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.