Bjurslätts gård

Del 2 av 4 i serien Gårdar i Lundby

Bjurslätts gård var en gård på centrala Hisingen i Lundby socken. 1857 köptes den av tidningsmannen S.A. Hedlund. Gården bestod av 15 hektar åkermark samt utmarker i bergen. Hedlund skapade en park av gårdens ägor. Han engagerade nästan tusen skol barn för att plantera de kala hällmarkerna med skog. Lärk var det trädslag som trivdes bäst. S. A. Hedlund anlade själva dammen, Slätta Damm, genom att dämma upp en bäck som rann genom området. Efter Hedlunds död år 1900 bestämdes att parken skulle bli tillgänglig för allmänheten. Idag går parken under namnet Hisingsparken.

S.A. Hedlund hade gården som sommarbostad. På fastigheten uppfördes ytterligare två hus på gårdens ägor, Tomtebo och Solbacken, sommarhus för S.A. Hedlunds barn. Solbacken låg vid nuvarande Slättadammsgatan, väster om gården. Alla tre husen revs på 1950-talet när bostadsområdet Slätta Damm byggdes.

En berghäll på gårdens marker gjordes till en gästbok för gäster hos S.A. Hedlund:

Under senare delen av 1800-talet användes berghällen intill familjen Hedlunds bostad vid Bjurslätts gård nära Slätta Damm som gästbok för minst sagt prominenta personer som var gäster till familjen. Nu renoveras gästboken.

Bland de 63 inskriptionerna som rör diktare, forskare och kulturpersonligheter finns namn som Henrik Ibsen, Viktor Rydberg, Fredrika Bremer, Sven Hedin, polarforskaren Nordenskiöld, Fritiof Nansen, Harald och Sigfrid Wieselgren. Ballongfararen Andrés namn finns också med. Inskriptionen gjordes samma år André omkom i polarkölden.

Hans Hedlund själv hade ritat sitt och Mias sommarhus Solbacken som stod färdigt år 1883. Villan byggdes i fornnordisk stil på ägorna till Bjurslätts gård.

Solbacken
Solbacken

 

Serienavigation<< SannegårdenLindholmens säteri >>
Advertisements

One Reply to “Bjurslätts gård”

  1. Pingback: En guide till Göteborgs stadsdelar - Bjurslätt, Tolered, Slätta Damm | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.