Erik Clemedtson

Emil Clemedtson

Emil Clemedtson som ung. Bild: Ernest Florman

Emil Clemedtson (1888-1952) inledde sitt arbetsliv 1908 som underlöjtnant vid Karlskrona grenadjärer efter att han tagit studenten. 1918 tog han avsked från det militära för att bli socialdirektör på Jonsereds Fabrikers AB.

1928 tog Clemedtson över vd-posten på det anrika göteborgska grossistföretaget Ekström & Leffler. Arbetet fick han via kontakter. Han var gift med den ene ägarens, Edvard Leffler, dotter Lisa Leffler.

1930-talet var en svår tid såväl för handlare som grossister. 1938 beslöt därför Ekström & Lefflers styrelse att företaget skulle ombildas till en handlarägd inköpscentral enligt modell från AB Hakon Swenson i Västerås och byta namn till Eol. Clemedtson fick motta ytterst hård kritik från andra grossistföretag, då han också var ordförande för Sveriges Grossistförbund. Pressen ledde till flera sjukskrivningar och ombildningsprocessen sköttes istället främst av Bengt Lundegaard.

Clemedtson återkom dock och var delaktig, när de fyra svenska inköpscentralerna skapade samarbetsbolaget Inköpscentralernas AB, ICA. Han var verksam inom Eol fram till sin död.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.