Anton Kanold

Anton KanoldAnton Kanold, född 1876 i Tyskland, död 1951 i Sverige, var en svensk direktör och entreprenör. I sitt första äktenskap med en kvinna från USA, Louice xx fick han sju barn varav två dog unga. Den först frun dog 1912 i Sverige och 1914 gifte han om sig med Helfrid Karlsson. I det andra äktenskapet föddes 2 barn.

Anton Kanold var son till konditorn Adolf Kanold och Maria Krieger och kom till Sverige 1883. Bror till Fred Kanold.

Efter studier  vistades han tillsammans med sin bror i Förenta Staterna 1893-1901. Efter hemkomsten grundade de två bröderna Bröderna Kanolds chokladfabrik i Göteborg.

På 1910-talet köpte Anton Kanolds Villa Hanneberg i Getebergsäng, inte långt från broderns bostad på Kristinehöjdsgatan i Burås. 1922 lämnade familjen villan och flyttade till en lägenhet på Norra Hamngatan för att sen flytta till Ekenäs i Jonsered och 1928 till Berlin.

1922 flyttade han till Berlin för att bli chef för brödernas företag där, Sarotti. De hade köpt företaget år 1920. När han sålde sin andel i Bröderna Kanold till brodern blev han själv ägare av fabriken i Berlin. Därefter startade han i snabb takt en lång rad choklad- och konfektyrfabriker i städer som Prag, Milano, Karlov, Berlin, Essen, Nürnberg, Köpenhamn, Paris, Lechnov och Wien. Det blev ett spretigt godisimperium som fick dålig lönsamhet.

Han flyttade tillbaks till Sverige på 1930-talet efter att ha avvecklat och sålt intressena i fabrikerna utomlands. Han bosattes ig vid hemkomsten i Stockholm. Sarotti AG köptes 1929 av Nestlé. Han startade efter hemkomsten först en kolafabrik på Liljeholmen i Stockholm men den gick inget vidare på grund av rådande lågkonjunktur. Några år senare startade han istället en butik för försäljning av godis. Det gick bättre och snart hade han en kedja med 15 butiker i Stockholm.

3 svar på ”Anton Kanold”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.