Fred Kanold

Fred KanoldFred Gerhard Kristian Heinrich Kanold, född 11 september 1878 i Norden, Tyskland, död 1 juli 1948 i Sverige, var en svensk direktör och industriman. Han var gift med Emma Keeney från USA. De hade totalt 7 barn, däribland sönerna Raymond Kanold, Edward Kanold och Valter Kanold.

Fred Kanold var son till konditorn Adolf Kanold och Maria Krieger och kom till Sverige 1883. Bror till Anton Kanold.

Efter skolstudier i Göteborg och Oslo vistades han tillsammans med sin bror i Förenta Staterna 1893-1901. Efter hemkomsten grundade de två bröderna Bröderna Kanolds chokladfabrik i Göteborg.

Han var VD även för AB Vaxpapper & Lito och Fastighets AB Skeppsbron, dotterbolag till Bröderna Kanolds. Fred Kanold var också ordförande i Fastighets AB Orion, ett företag som ägde biograffastigheter, från 1917.

Familjen flyttade på 1920-talet till en villa i Jakobsdal mittemot fabriken, Villa Idelund. Innan dess bodde de i en lägenhet på Kristinehöjdsgatan i Burås. Lägenheten låg inte långt från Villa Hanneberg i  Getebergsäng där brodern Anton Kanold bodde med familj. Villa Idelund låg vid Fokus, ungefär där Liseberg station finns idag.

 

Advertisements

4 Replies to “Fred Kanold”

  1. Pingback: Anton Kanold | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Bröderna Kanold | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Edward Kanold | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Villa Idelund | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.