Hanneberg

På platsen för Villa Hanneberg låg från början en gård och en krog som kallades Vintorp i Galgkrogarna i Krokslätt. Krogen var inrett i en lokal mot gatan (den blivande Mölndalsvägen) i bottenvåningen av huset. Magnus Börjesson (1788-1850) övertog gården och krogen år 1821. Han och hans familj bedrev också ett mindre jordbruk. deras verksamhet gick bra och de köpte på sig mer mark. En av döttrarna, Britta Börjesson (1823-1908) gifte sig med Anders Olsson (1823-68) och de övertog fastigheten och krogen. De byggde till huset med en våning och hela bottenvåningen förvandlades till lokaler för krogen och butiker. Dessutom bytte de namn på fastigheten till Hanneberg. Vid Anders Olssons död drev änkan krogrörelsen vidare medan sonen Carl Anton Olsson (1850-1912) drev jordbruksverksamheten.

1889 sålde familjen Olsson hela gården till Petter August Andersson, delägare i Eriksbergs Bryggeri som låg tvärsöver gatan. Det lilla huset flyttade söderut och lagården revas och istället byggde Andersson en större villa på tomten. Den nya villan kallades Emmeberg. När Andersson avled 1903 sålde familjen fastigheten. 1905 köptes den av Anton Kanold som lät bygga en basarlänga framför husets källarvåning och längs med gatan Kanold öppande en chokladbutik i lokalerna. Själva villan hyrdes ut till Göteborgs privata förlossningshem fram till 1909 då familjen Kanold istället gjorde den till sin privata bostad. I affärslokalerna fanns en lång rad butiker av olika slag, däribland ett kafé och en danslokal. Den senare omvandlades 1917 till en metodistkyrka (Sankt Peter).

1923 lämnade familjen Kanold fastigheten varvid den köptes av Metodistförsamlingen. Villan användes därefter som Metodistkyrkans pensionärshem. Metodistförsamlingen lades ner 1967 och fastigheten såldes därefter.

Ny kom kyrkolokalerna att förvandlas till Göteborg första egentliga klubb för homosexuella. Klubben upphörde sannolikt 1970 för huset revs 1971.

Getebergsäng cirka 1910.

Getebergsäng cirka 1910. Villa Hanneberg i mitten av bilden med Rosenhill bortanför.

Villa Hanneberg 1930

Villa Hanneberg 1930. Rosenhill 1 och 2 till höger.

Hanneberg

Hanneberg. Stenhusen på Gyllenkroksgatan och Kristinehöjdsgatan är byggda

Det stora stenhuset i bakgrunden är byggt på Södra Vägen som i riktning mot betraktaren sen byter namn till Mölndalsvägen

På platsen ligger idag ett modernt bostadshus som också innehåller en livsmedelsbutik, den anrika tobaksfirman Mellgren, restauranger och kaféer samt ett vandrarhem.

Andra källor: Roger Andersson, Krokslätt i Örgryte, 2020

2 svar på ”Hanneberg”

  1. Födelseannonser för Göteborgs Privata Förlossningshem i Villa Hanneberg förekom fram till november 1910. Det nya hemmet på Molinsgatan 7 öppnade 15 mars 1911. (källa : tidningsnotiser)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.