Bröderna Kanold

Bröderna Kanold var ett handelsbolag som etablerades 1901 i Göteborg. Grundare var bröderna Anton T. Kanold och Fred. G. Kanold.

Anton och Fred Kanold åkte till USA 1893, 16 respektive 14 år gamla. Åtta år senare var de tillbaka i Sverige, experter på att göra karameller och att koka kola. Till Margretedal flyttades verksamheten 1905, och 1911 lades grundstenen till en fabrik, vid Sofierogatan 3 i Jakobsdal. Byggnaden ritades av arkitekt Rudolf Steen (1872-1926), byggdes av  F.O. Peterson & Söner och stod klar 1915. 1909 hade firman 100 anställda och efter att fabriken byggts ut kraftigt 1914-15 cirka 400 anställda.

1914 startade Bröderna Kanolds en filialfabrik i Berlin, Andreashof och 1920 köpte de den stora chokladtillverkaren Sarotti med över 1 000 anställda. Anton Kanold flyttade 1922 dit för att leda verksamheten efter att en nybyggd fabriksbyggnad brunnit ner. Även emballagefabriken Carl Kühn & Söhne blev ett dotterbolag till Bröderna Kanold.

I Sverige inköpte företaget år 1915 Velanda säteri. Vid ästeriet anlandes ett sågverk och en fabrik för träemballage samt en valskvarn, Jordbruket inriktades på frukt- och bärproduktion med flera tusen fruktträd och stora jordgubbsodlingar. Dessutom fanns nötkreatur för produktion av mjölk och grädde samt 3 000 höns för äggproduktion. Genom detta var chokladföretaget i det närmaste självförsörjande när det gällde råvaror.

1917 bildades Fastighets AB Orion med Fred Kanold som verkställande direktör och en styrelse bestående av direktör Carl Jönson, landsfiskal Carl Rhodin, Ivar Westerberg och Anton Kanold. Samma år köptes Palladiumhuset i hörnet Lilla Nygatan och Östra Larmgatan av Orion från handlanden Knut Lindstrand. En fjärde våning byggdes på och lägenheterna ersattes med kontor och biografen Palladium. Arkitekter var O. Dymling och P. Nilsson.

Företaget byggde upp en stor kedja av biografer i Göteborg, ägandet av fastigheterna placerade i en mängd olika fastighetsbolag och driften i andra. Den kallades i allmänhet Palladium-kedjan och drevs i huvudsak av Palladium-Biograferna AB. De biografer som ingick i denna var:

Palladium 1919
Rialto 1923, från 1969 Prisma (idag Pusterviksteatern)
Maxim 1926
Odéon 1927-1928
Scala 1928-1933
Röda Sten 1934-1963
Carolus 1935, från 1973 Star.
Fyren 1943 (Fyren samägdes av Palladium, Centrumbio och Europafilm i Biograf AB Fyren.) (idag Bengans skivhandel)
Biorama 1965 (idag Hagateatern)

1920 hade Bröderna Kanold  500 anställda i Göteborg och var en av de största godistillverkarna (konfektyrfabrikerna) i Europa. 1921 ombildades firman till aktiebolag, Bröderna Kanolds AB. Bolaget hade också egna butiker och biografer.

1924 blev Fred. G. Kanold ensam ägare av bolaget men biträddes av sina söner, disponenterna Raymond Kanold och Edward Kanold. Under 1920-talet började företagets verksamhet att minska.

Bolagets huvudsakliga tillverkning kom att bli choklad, kakao, konfekt, karameller och våfflor. Bolaget drev även sågverks- och kvarnrörelse samt jordbruk vid Velanda. Genom dotterbolaget AB Vaxpapper & Lito drev man tillverkning av vaxpapper, kartonger samt litografiskt och offsettryck. De övriga dotterbolag som fanns 1939 var Fastighets AB Skeppsbron (ägare av Skeppsbrohuset) och Fastighets AB Orion (biograffastigheter). Bland varumärkena fanns Monark Choklad, Ideal Cacao, Gräddkarameller och Eucalyptus Menthol Tabletter.

Företaget hade 1929 omkring 300 anställda, något som på 1940-talet hade minskat till omkring 150. 1958 blev Sven Westin VD för företaget.

1972 ägde Bröderna Kanold AB 95,9% av aktierna i Palladium-Biograferna i Göteborg AB. 1980 såldes biograferna till Europafilm, vilket i sin tur köptes av SF 1984. Ingen av biograferna existerar idag.

Kanolds Fabrik. Bild: Raphael Saulus. Public Domain
Kanolds Fabrik. Bild: Raphael Saulus. Public Domain

Under 1970-talets sista år flyttade tillverkningen till Bengtsfors medan huvudkontor, biografbolag och fastighetsverksamheterna låg kvar i Göteborg. Bröderna Kanold AB avvecklades som bolag i början av 1980-talet efter att företaget sålts till Investment AB Skrinet, Produkterna såldes till företaget Leaf. Fabriksfastigheten såldes 1982 till försäkringsbolaget Trygg-Hansa och förvandlades  till ett modernt kontorshus. Numera ägs fabriksfastigheten av fastighetsbolaget Balder.

Sen 1998 finns det ett nytt chokladföretag med namnet Flickorna Kanold. Grundare var och ägare är Jeanna Kanold, en ingift släkting till Fred Kanold. Företaget använder samma varumärke som Bröderna Kanold.

Andra källor:
Artur Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963
Svensk Industrikalender 1921

Advertisements

3 svar till “Bröderna Kanold”

  1. Pingback: Fred Kanold | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Anton Kanold | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Hotell Garni - Skeppsbrohuset | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.