Carl Tranchell

Carl Tranchell
Carl Tranchell

Carl Tranchell, född 30 januari 1849 i Göteborg, död 11 januari 1919 på Örenäs slott utanför Landskrona, var en svensk ingenjör och industriman. Han var son till Justus Fredrik Tranchell (1818–1883) och efterträdde fadern som vd i Skånska Sockerfabriks AB. Far till tvillingarna Carl Fredrik Tranchell (1877-1979) och Harry Tranchell (1877-1952).

Tranchell var elev vid Teknologiska institutet 1866–1869 och företog därefter en studieresa till Tyskland, där han vid sockerfabriken i Irxleben under ledning av en av dåtidens främsta sockertekniker, Schulz, ingående studerade betsockerfabrikationen.

Efter återkomsten till Sverige fick han i uppdrag att anlägga en sockerfabrik i Halmstad, vars chef han blev, men återkallades 1872 av fadern till Landskrona som teknisk ledare för Landskronafabrikerna.

Tillsammans med det största svenska sockerföretaget, familjen Ekmans D. Carnegie & Co i Göteborg, byggde det av Carl Tranchell ledda bolaget ut produktionen vid olika bruk i Skåne. Så småningom köpte man upp flera konkurrenter för att 1907 slå ihop i stort sett alla svenska sockerföretag i Svenska Sockerfabriks AB. De drivande bakom denna fusion var Carl Tranchell, Gustaf Ekman, Erik Frisell och Malte Sommelius. Den senare var från Petter Olssons Helsingborgsföretag och tillhörde den familj som från 1931 till 2014 ägde Helsingborgs Dagblad.

Carl Tranchell var VD i Svenska Sockerfabriks AB till 1916, då han av hälsoskäl drog sig tillbaka till sin egendom Örenäs norr om Landskrona. 1912 valdes han till ledamot av Lantbruksakademien.

Förutom sina åtaganden i den privata sektorn som företagsledare var Tranchell under sin Landskronatid ordförande i drätselkammare och stadsfullmäktige samt ordförande eller styrelseledamot i en stor mängd enskilda affärsföretag av olika art, fabriks-, bank- och järnvägsbolag. Han var också styrelseledamot och från 1915 ordförande i Sveriges industriförbund.

Carl Fredrik Tranchell blev efter fadern verkställande direktör för Svenska Sockerfabriks AB.

Advertisements

One Reply to “Carl Tranchell”

  1. Pingback: Justus Tranchell | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.