Justus Tranchell

Justus_Tranchell_JP_486924aJustus Fredrik Tranchell, född 28 april 1818 i Göteborg, död 1883 i Landskrona, var en svensk disponent och politiker. Från en familj som var var aktiva på en lång rad sätt i Ostindiska kompaniet, som delägare, kaptener och superkargörer. Son till Jonas Tranchell (1794-1844),  bror till Theodor Wilhelm Tranchell (1815-1889) och far till Carl Tranchell+ (1849-1919).

Han var gift med en dotter till H.J. Mattsson. Dennes firma Mattsson & Braune var tillsammans med Frans-Henrik Kockum (vars dotter Anne-Sophie var gift med Christian Mattsson, son till H.J. Mattsson) ägare av sockerbruket i Landskrona. Justus Tranchell blev disponent för detta företag, från 1853 Skånska Sockerfabriks AB, varvid Mattsson & Braunes andel i företaget minskade:

Justus Tranchell har gift sig med Amalia Mattsson, och har sedan blivit disponent för anläggningen i Landskrona. Den nya fabriken krävde kapitalförstärkning, den kom Frans Henrik Kockum i Malmö att stå för. Kockums dotter har gift sig med Mattssons son 1851. Av ekonomiska skäl bildades företaget H. J.Mattsson och co, sen övertog de den skånska sockerfabriken i Landskrona.

Tranchell, Kockum och Mattsson har tecknat själva sig för 500 aktier, eftersom den nya fabriken krävde tillskott och några andra godsägare från Helsingborg och Malmö undertecknade uppropet.

Skånska Sockerfabriksaktiebolaget bildades 14 juni 1853 och den första bolagsstämman hölls 20 december i Landskrona. För att kunna utvidga anläggningen och bygga en ny råsockerfabrik köpte de Wrangelska huset.

År 1853 uppstod problem vid den nya sockerfabriken på Säbyholm, den krävde total omläggning av jordbruksdriften.

Betsockerindustrin i Tyskland har hunnit längre med uppbyggandet därför har de i Landskrona fått hjälp av tyska experter. Det var Frans Schatten som manövrerade sig och blir chef i den nya fabriken. Men det var från början tänkt att Justus Tranchell skulle varit disponent för de båda fabrikerna. Efter en tid har Tranchell lyckats ta ansvaret för jordbruket, och vill återställa arbetsron bland folket. Arbete mellan svenskar och tyskar fungerade inte, det var bråk mellan dem och detta ledde till att de anställda, från inspektorn till drängarna, blev uppsagda.

Efter en studieresa till tyska betsockerfabriker 1855 vill Tranchell skaffa mer erfarenhet. När han kom tillbaka gjorde han en del förändringar av produktionen i Landskrona.

Ekonomisk nedgång satte Tranchell på nya prov och han åkte till England för att skaffa ny bankkredit till sitt bolag. Tranchells imperium växte och blomstrade och omfattade 500 anställda.

Efter Justus Tranchells död blev sonen Carl Tranchell (1849-1919) den ledande personen i Skånska Sockerfabriks AB.

Som riksdagsman var han ledamot av riksdagens andra kammare.

Advertisements

One Reply to “Justus Tranchell”

  1. Pingback: Carl Tranchell | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.