Strejken vid bogserflottan

Den av avtalsförhandlingar berörda personalen vid Röda Bolaget, Tideman & Co., A.P. Johansson och Stormking meddelade fredags afton sina arbetsgivare att strejk skulle utbryta i dag på morgonen.

I enlighet härmed har arbetet nu nedlagts.

Av de strejkande tillhöra maskinister och eldare Göteborgs tredje maskinistförening. Däcksfolket sorterar under Transportarbetareförbundet, under det skeppare, som äro oorganiserade endast nödtvunget deltaga i arbetsnedläggelsen.

De strejkande uppgå till ett 90-tal.

Förhandlingar med kolfirmorna ha ej heller lett till något resultat, varför man väntar strejk på måndag även å dessa bogserbåtar.

Konflikten gäller i främsta rummet arbetstiden, som personalen vill ha nedsatt från enligt lagen tillåtna 12 till 9 timmar. Arbetsgivarna motsätta sig denna nedsättning, emedan de 12 timmarne i regel icke utgöra effektiv arbetstid till följd av att bogserbåtarne ofta ligga stilla i väntan på sysselsättning. Vad kolfirmorna beträffar är den nominella arbetstiden på grund av allmän praxis endast 10 timmar.

Även lönefrågan har varit under behandling, men ifråga om densamma torde meningarna vara mindre svåra att jämka ihop. (Ur: Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 11 augusti 1923). Texten hämtad från Göteborgs historia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.