Kvarteren Kinnekulle och Halleberg

Kvarteret Kinnekulle, Bagaregårdsgatan-Viloplatsen-Härlandavägen och kvarteret Halleberg, Bagaregårdsgatan-Stockholmsgatan-Härlandavägen-Viloplatsen i Bagaregården bebyggdes med landshövdingehus i nationalromantisk stil åren 1919–22 för Göteborgs stad som tjänstemannabostäder. Arkitekt var Gerdt Stendahl som arbetade för fastighetskontoret. Varje kvarter utgjorde en enda fastighet och de fick därmed så kallade storgårdar utan staket och avgränsningar.

Husen byggdes om 1989-90 och ägdes då av Bostads AB Poseidon. Fastigheten i kvarteret Kinnekulle var från 1989 upplåten till Kinnekulle Ekonomisk förening som bildades samma år och som hyrde ut lägenheterna. Boendeformen kallas kooperativ hyresrätt. Den ekonomiska föreningen ombildades till en bostadsrättsförening och 1997 övertogs kvarteret/fastigheten Kinnekulle av Bostadsrättsföreningen Kinnekulle.


Ett svar på ”Kvarteren Kinnekulle och Halleberg”

  1. Jag uppfattar att husen främst är uppförda i 20-talsklassicism och inte i nationalromantisk stil. Det är däremot husen vid Uddevallaplatsen som byggdes några år tidigare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.