Kvarteren Kynnefjäll och Kroppefjäll

Kvarteret Kynnefjäll, Ånäsvägen-Kungälvsgatan-Stockholmsgatan-Uddevallagatan-Falkgatan och kvarteret Kroppefjäll, Ånäsvägen-Svangatan-Stockholmsgatan-Kungälvsgatan i Bagaregården bebyggdes åren 1915-1921 med landshövdingehus och institutionsbyggnader som byggts i landshövdingehusstil. Landshövdingehusen för bostadsändamål är byggda i nationalromantisk stil och ritade av bland annat Johan Jarlén, Hjalmar Cornilsen, Carl Severin Hansson och Nernst Hanson.

Hus på Kungälvsgatan i kvarteret Kroppefjäll som ritades av Johan Jarlén och Hjalmar Cornilsen

Ett av de företag som byggde bostadshus i kvarteret Kynnefjäll var Bostadsföreningen Göteborg som byggde två fristående landshövdingehus mot Falkgatan år 1917 med Carl Severin Hansson som arkitekt. Föreningen om numera är omvandlad till bostadsrättsförening byggde också ett hus i Majorna. Ett annat var Bostads AB Framtiden som 1915 byggde ett landshövdingehus i hörnet Kungälvsgatan/Stockholmsgatan som ritades av Johan Jarlén.

Bostadsföreningen Göteborg

Framtidens hus

Göteborgs stads pensionärshem i hörnet Falkgatan/Uddevallagatan i kvarteret Kynnefjäll ritades av Johan Jarlén. Det byggdes 1921 med bostäder för ensamstående män.

Änkehemmet i hörnet Uddevallagatan/Stockholmsgatan i kvarteret Kynnefjäll uppfördes 1915 efter ritningar av Harald Falkman. Den innehöll ursprungligen lägenheter för änkor med barn och har sen 1970-talet använts som förskola.

Änkehemmet

Barnavärn-huset på Uddevallagatan mellan änkehemmet och pensionärshemmet byggdes1916 efter ritningar av Harald Falkman och Gerdt Stendahl. Huset hade plats för ett 20-tal ogifta mödrar med barn och en barnkrubba. 1938 tillbyggdes en flygel i öster. Lokalerna används idag till föreningsverksamhet.

Barnavärn

1924 uppfördes 4 landshövdingehus på Kungälvsgatan i kvarteret Kynnefjäll av Fjärde Bostadsföreningen Bohus ek.för. u.p.a som ägt dem sedan dess. Denna förening har inte omvandlats till en bostadsrättsförening. Arkitekt var Nernst Hansson.

Fjärde Bohus

I kvarteret Kroppefjäll, i hörnet Svangatan/Stockholmsgatan byggdes år 1913 en elstation. Byggnaden uppfördes i sten efter ritningar av Ernst Torulf. Byggdes 1995 om till bostäder.

Elstationen

1923

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.