Vinterstallarna i Kviberg

De båda stallbyggnaderna vid övre kaserngårdens norra sida (Kvibergs kaserner) stod färdiga 1895 och fick beteckningarna byggnad 4 och 5. Varje stall var inrett med 80 spiltor och fyra boxar.

Stallbyggnaderna byggdes om till förläggningskaserner 1903 då de tre nya stallarna uppfördes på bakre kaserngården. De gamla stallbyggnaderna kallades då istället nordvästra och nordöstra kasern. Kasernerna användes för förläggning fram till andra världskriget.

Efter kriget byggdes nordvästra kasernens östra halva om till lektionssalar och utrymmen för materialvård. 1953 tog tyg- och intendenturavdelningens expedition över den östra halvan. 1962 tog Luftvärnets kadett- och aspirantskola överbyggnaden som då kallades LvKAS Skolhus.

Nordöstra kasernen byggdes om till dusch, bastu och tvättinrättning med ångcentral i den östra halvan. 1961 brann byggnaden ner i samband med en översyn av ångcentralen och totalförstördes.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.