Matinrättningen Kviberg

Matinrättningen på övre kaserngårdens östra sida i Kvibergs kaserner stod färdig 1895. Den utformades med en centralt placerad matsal i en våning och två flankerande tvärställda byggnadsvolymer i två våningar.

I den norra delens bottenvåning fanns rum för kokerska, skafferi, manskapskök, rum för disk och servering samt en trappa upp köksföreståndarens bostad och musiksal. I södra delens bottenvåning fanns underofficers- och manskapsmässarna samt kök, och en trappa upp låg marketentarens bostad och tillskärarrum samt skrädderi. På vinden fanns vindsskrubbar och i källaren fanns ett särskilt desinfektionsrum,
ångpannerum, mat- och vedkällare mm.

Ganska snart efter inflyttningen visade det sig att mässutrymmena var för små och 1897 byggdes en mässbyggnad och marketenteri strax öster om matinrättningen. Denna envåningsbyggnad revs 1963. Kring 1960 byggdes också den ursprungliga matinrättningen om och renoverades. Under ombyggandes tiden fick Excercishuset göra tjänst som matsal.

Originalritning av matinrättningen från 1891 av Erik Josephson (Krigsarkivet)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.