Bryggeri AB Kronan

Bryggeri AB Kronan bildades 1891 av August Röhss, Christian Röhss, Henrik Pripp och G.D. Kennedy. Det ursprungliga aktiekapitalet var på 300 000 kronor, varav August Röhss och Christian Röhss tecknade 190 000 kronor, Henrik Pripp 100 000 och George Douglas Kennedy 10 000 kronor. Senare tillsköt i huvudsak August Röhss ytterligare 600 000 kronor. En modern stor bryggeribyggnad på två tomter som köpts för 127 500 kronor. byggdes vid nuvarande Karl Johansgatan i Majorna.

Arkitekt för det nya bryggeriet var J.E. Billing och byggmästare var F.O. Peterson. Stockholmsbaserade Alwin Jacobi levererade maskinparken. Bryggmästare blev Ludvig Hansen, som anställdes på fem år. Bland annat mälteri, bryggeri, maskinhus, lagerkällare och tapphus, stod klart 1892. Men även arbetarbostäder och stallbyggnader. Vattenförsörjningen blev i starten ett problem, där borrande på tomten efter vatten gav negativt resultat. En sugledning från älven arrangerades då, men ersattes senare av att man anslöt sig till Göteborgs vattenförsörjningssystem. Ludvig Hansen ersattes redan 1893 med Adolf Heljestrand som bryggmästare och samma år började bryggeriet att producera öl.

Kronans Bryggeri

Kronans Bryggeri

Verksamheten expanderade kraftigt de första åren, och redan 1896 uppfördes ytterligare en stenbyggnad bredvid kontoret samt en ny kölna. Mälteriet byggdes till samma år. Fler tillbyggnader skedde år 1900, då man även investerade i ytterligare två kylskepp. I planerna för framtida expansion, ingick ett förvärv av tomterna 36 och 37 vid Allmänna vägen i Majornas 3:e rote.

Styrelsen bestod 1899 ava August Röhss (ordförande), G.D. Kennedy (ledamot), Christian Röhss (ledamot), Henrik Pripp (ledamot), Carl Lyon (suppleant) och Adolf Heljestrand (suppleant). År 1900 hade företaget 150 anställda, varav 50 var kvinnor. Tillverkningen uppgick detta år till över 50 000 hl med en vinst på 200 000 kronor.

Kronans tillverkningsvärde var 150 000 kronor år 1901, att jämföra med Pripps 924 500 kronor för samma år.  1902 köptes företaget av AB J.A. Pripp & Son för  1 860 375 kronor förvärvade denne Kronan år 1902. Köpet gick till så att AB J.A Pripp köpte aktierna i AB Göteborgs Förenade Bryggerier och dessutom köpte Bryggeri AB Kronan genom förmedling av Louis Fraenckel. I villkoren för köpet fastslogs (stipulerades) AB Wicanders korkfabrik under fem år ensamrätt på kork- och kapsylleveranser och att Göteborgs Handelsbank skulle sköta Kronans bankaffärer.

Bryggeriet lades ned 1917, då också fastigheten vid Karl Johansgatan såldes till Göteborgs Livsmedelsnämnd för lagring av livsmedel i samband med första världskriget. Åren 1925-66 låg Majornas polisstation i de gamla bryggerilokalerna. På 1970-talet hade en Francovänlig spansk föreningen lokaler i ena änden av byggnaden. Den utsattes för stenkastning och ett bombattentat under 1975 när Franco avrättade ett andtal baskiska fångar. I andra delar av byggnaden hade Systembolaget i slutet av den tiden ett lager. Majornas sporthall låg också i huset. Idag används huset av kommunala myndigheter och förvaltningar.

Andra källor: A. Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962 del 1, 1963

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.