Amerikahuset

Amerikahuset i kvarteret Koggen uppfördes i två etapper. De första ritningarna utformades av Arvid Bjerke och Ragnar Ossian Swensson 1919 för Svenska Lloyd. Bygget påbörjades men avbröts. 1923 upprättades nya ritningar av F. O. Peterson & Söner (Sven Steen och Olof Sellman) för Svenska Amerikalinjen (del av Broströms-koncernen) som övertagit fastigheten.

Byggnaden stod klar 1925 och innehöll då kontor, bostäder, lager och en tvättinrättning för rederiet. Amerikahuset präglas av 1920-talsklassicism. Det har insvängt plåtklätt tak med dekorativa detaljer, bl a ”vaser” på hörnen och en huvudfasad med åtta höga pilastrar som bär en triangelformad gavel. Skulpterade naturstenspartier utförda av Johan Axel Wetterlund finns över entrén. Entréhallen och trapphusen har välbevarade detaljer i samma stil som exteriören.

Familjen Waidele köpte fastigheten 1959 för 2,4 miljoner kronor av Broströmskoncernen och sålde den 1987 till fastighetsbolaget Coronado. Coronado intecknade Amerikahuset för 132 miljoner kronor, men då fastighetsbranschen kollapsade, kunde de inte betala sina lån, utan statsägda Securum fick överta fastigheten för sju miljoner kronor.

Under delar av 1990-talet stod byggnaden tom, innan en större renovering genomfördes. Fastigheten innehåller numera 56 lägenheter och 5 000 kvadratmeter kontor och butiksyta. Sedan 1995 förvaltar och äger Eklandia Fastighets AB fastigheten.

Amerikahuset 2014

Amerikahuset 2014. Bild: Licens

PS. På Wikipedia står det att Värmlandsgatan ska ha legat vid Barlastplatsen. Det har den aldrig gjort utan den har alltid legat där den ligger. När Amerikahuset byggdes fanns inte heller Barlastplatsen

2 svar på ”Amerikahuset”

    1. Därför att när jag försöker godtar de som normalt skriver på wikipedia inte det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.