Den förste redare, som uteslutande ägnade sig åt sjöfartsnäringen, var emellertid Th. Ahrenberg. Han hade visserligen börjat som köpman hos sin farbror, innehavaren av den gamla firman A. T. Ahrenberg & Co vid Torggatan, där han blev delägare, men 1872 utgick han ur firman och etablerade rederifirman Th. Ahrenberg med ett tiotal större segelfartyg, som gingo på avlägsnare farvatten. Snart ökades fartygsantalet med ångare, den ena nyare och modernare än den andra.
Hans första ångare “Sälboda”, som vi avbildat, var som vi se ett rätt anspråkslöst fartyg, vilket gick på kanalen, medan den andra avbildade, Iris, gick på Östersjön. Ett av hans mest namnkunniga var Virgo, vilket avgick 1896 med nordpolsfararen S. A. Andrée till Spetsbergen. Virgo förliste sedermera i Östersjön med man och allt. Inalles torde det vara ett 40-tal ångare han under årens lopp låtit bygga, nästan alla på svenska varv.
Mest bekant av de Ahrenbergska företagen är utan tvivel Nornan-linien, vilken grundades 1878 med fart på Väst-Norge och Stettin. Rederiet driver i övrigt fraktfart på Nord- och Östersjön samt Medelhavet.
Andra företag Ahrenberg var med om att stifta voro: Gylfe (1883), Marine (1883), Sölve (1884), Stella (1885), Godhem (1888) och Aina (1889).
Ahrenberg var en outtröttligt verksam, energisk man, heter det om honom, och det var uteslutande genom personlig duglighet han bringade sin firma till den framstående och hedrande plats den nu intager bland våra svenska rederier. Personligen var han vänsäll, blid och försynt i sitt uppträdande, och om det goda förhållandet mellan honom och rederiets sjöfolk vittnar bäst den omständigheten, att firman ännu har en mängd trotjänare från äldre tider i sin tjänst.
Denne framstående redare, som var född 1837, dog 1908. Han var en man med livliga kulturella intressen, särskilt stort musikintresse, och han var en av de flitigaste åhörarne i vårt konserthus. Personligen var han, heter det i hans eftermäle, typen för en verkligt fin göteborgsaffärsman i den gamla gentlemannastilen, rättfram, älskvärd och sympatisk.
Dessa egenskaper gå i hög grad igen hos sonen, direktör Ossian Ahrenberg, som nu leder Ahrenbergska rederiet och som är ledamot av Konserthusets m. fl. styrelser av kulturfrämjande art. Detsamma må sägas om Th. Ahrenbergs måg, den som frikostig mecenat kände direktör Werner Lundqvist, vilken 1888 ingick i firman och tio år senare, sedan han utgått, bildade bolaget Commerce med ångarne Commerce, Vinga och Koster m. fl.
CRA Fredberg
Släktskapsförhållanden:
6 svar på ”Theodor Ahrenberg”