Axel Dickson

Axel Dickson

Axel Dickson

Axel Dickson, född 14 december 1826 i Göteborg, död 5 januari 1899 på Skeppsta i Södermanlands län, var en svensk godsägare och riksdagsman. Son till James Dickson.

Dickson ingick sitt första äktenskap 1850 med Charlotta Wilson Dudgeon. Sedan hon avlidit 1860 ingick han ett andra äktenskap med Mehetabel Percy Austin, som var dotter till den engelske guvernören i Hong Kong. Han fick tre döttrar (Blanche, Alice gift med Carl Cervin, och Florence) i det första giftet och två söner (Axel och Oscar) och sex döttrar (Constance, Bell, Edith, Louisa, Caroline och Grace Mary) i det andra. Sönerna blev teodlare på Ceylon (numera Sri Lanka) och en av döttrarna missionär i Indien.

Han sändes till skola i Stockholm och därefter gick han på Chalmerska slöjdskolan i Göteborg år 1846 och studerade vidare vid Edinburghs universitet 1847–1848. Var ägare till godset Kyleberg i Östergötland åren 1850–1879. Det tidigare vanskötta godset blev under hans tid en modern mönstergård. Han anlade ett tegelbruk och byggde om ekonomibyggnaderna i sten. Tillsammans med en god vän var han först i landet att genomföra täckdikning. Han konstruerade själv den första radsåningsmaskinen och introducerade en ångplog 1868.

Dickson vårdade sig om sina arbetares väl och byggde moderna, rymliga bostäder, med enskilda brukningslotter samt understödde folkskolor och stod tillsammans med sin maka bakom Charlotte Dicksons stiftelse som stöder fattiga flickors utbildning.

För att finansiera sina projekt, grundade Dickson en bank – Wadstena Enskilda Bank, med egen sedelutgivningsrätt. På grund av förskingring gick banken omkull och han förlorade sin förmögenhet och avträdde godset. Från 1879 var han disponent på Skeppsta bruk i Gnesta, vilket tillhörde hans bror Oscar Dickson. Han var ledamot av riksdagens första kammare 1867–1870, invald i Östergötlands läns valkrets. Som riksdagsman var han protektionist på jordbruksområdet.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Ett svar på ”Axel Dickson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.