Villa Olsson

Hus byggt på Viktor Rydbergsgatan 10 i Lorensbergs villastad år 1916 för A. Edwin Ohlsson. Ritat av Arvid BjerkeRagnar Ossian Swensson. Köptes så småningom av Elof Hansson och på 1950-talet av Svaneholms AB (familjen Brynteson) och användes både som bostad och försäljningskontor för Swanboard. Därför delvis ombyggt till kontor 1951. Personalhiss installerad 1965. Ytterligare ombyggnader 1988.

Grundaren av Svaneholms AB var John Brynteson (1871-1959), en svensk som blev rik på guld efter att ha hittat en stor guldfyndighet i Nome, Alaska:

John Brynteson, probably the best all-around miner of the group ’The Three Lucky Swedes”, was born into a poor farming family in Ärtemark, Sweden on August 13, 1871. He was educated in a nearby school. He came to the United States at the age of 16 and, as did many other Scandinavians, headed to the upper Peninsula of Michigan where he worked in copper and iron mines for about ten years. Citizenship was granted to Brynteson in Michigan in 1896.

In the spring of 1898, Brynteson arrived at Unalakleet, Alaska, on the eastern coast of Norton Sound, Bering Sea. His purpose was to find coal for the Swedish Covenant mission. The search for coal was unsuccessful, as was an early trip into the Fish River Flats searching for gold. Somewhat more successful was a trip into the Nome area with the Blake-Hultberg party in the summer of 1898. Brynteson and others discovered gold on river bar deposits of the Snake River.

A venture commenced in mid-September of 1898 with partners (and the other two ’Lucky Swedes’) Lindeberg and Lindblom, was much more successful. Within a few days, Brynteson and partners knew they had a major discovery, and they went back to Golovin for supplies and aid in setting up the new mining district.

Brynteson startade en fruktplantage i Campbell, söder om San Francisco. En hästranch startades i Turlock i Kalifornien. Många donationer gjordes både i USA och i Sverige. Den svenska sjömanskyrkan i San Francisco byggdes upp.

När han kom tillbaka till Sverige köpte han 1907 Svaneholms bruk och herrgård. Fabriken expanderade med nya produktionslinjer och som mest fanns 537 anställda i fabriken och skogen (1958).

Han köpte också pappersbruket i Lilla Edet, gruvor, byggde en kraftstation och ett sågverk och köpte många skogsfastigheter runt Svanskog. Han lät bygga missionskyrkan och var också med och byggde upp en järnväg.

Huset i Göteborg ägs än idag av ättlingar till John Brynteson och är huvudkontor för företaget Marinvest.

Villa Olsson

Villa Olsson

 

Ett svar på ”Villa Olsson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.