Elof Hansson

Elof Hansson (1869-1955) grundade handelshuset Elof Hansson i Hamburg år 1897. Han hade tidigare haft anställning i firman F.A. Neubauer i samma stad. Elof Hansson var bror till husdjursforskaren Nils Hansson (1867-1945).

Strax efter sekelskiftet 1900 blev pappersmassa (cellulosa) Elof Hanssons viktigaste handelsprodukt efter att kontakter etablerats med den japanska firman Mitsui & Co. Redan 1910 var pappersmassa Elof Hanssons helt dominerande produkt. Den svarade då för cirka 90 procent av omsättningen och har därefter utgjort basen i handelshusets verksamhet, under hela 1900-talet. År 1905 öppnade firman ett kontor i London.

Fram till första världskriget gick Elof Hanssons massaleveranser i första hand till Japan och i andra hand till USA. Vid krigsutbrottet 1914 bröt Elof Hansson upp från Hamburg och flyttade firman till Göteborg, eftersom Göteborg var landets främsta exporthamn bland annat för massa och papper. På grund av firmans tyska förflutna uppfördes dock Elof Hansson på engelsmännens svarta lista, vilket slog särskilt hårt mot firmans massaleveranser under första världskriget. Som ett motdrag påbörjade Elof Hansson 1917 export av papper till Tyskland och Österrike, som ett nytt affärsområde. Näst efter pappersmassa blev papper därefter handelshusets viktigaste produkt.

Elof Hansson

Elof Hansson

Efter Elof Hanssons död 1955, tog en av hans söner, Sven Hansson, över verksamheten, 1972 var det yngste sonens tur, Bo-Elof Hansson. 1984 köpte företaget en konkurrent, Nils Troedsson Paper.

Idag ägs Elof Hansson av en stiftelse och har omkring 500 anställda. Det är ett av Sveriges största handelshus och består av tre delar, själva handelshuset, ett fastighetsföretag och ett investmentföretag som köper upp mindre tillverkande företag och grossistföretag i olika branscher. Moderbolag är Elof Hansson Holding AB och grundades 1957. Tidigare var ett handelsbolag (HB) moderbolag i koncernen, men exakt när aktiebolaget blev moderbolag är för mig okänt.

I Elof Hanssons Stiftelse sitter Thomas Pettersson (tidigare VD i Elof Hansson Holding AB), Camilla Hansson Ahlbom, Peter Hentz, Jan H Johansson och Margreth Nilsson Molnar i styrelsen. Stiftelsen grundades 1985 och fick då överta aktier i Elof Hansson. I styrelsen för Elof Hansson Holding AB sitter Stefan Andersson Tilk, Bertil Fröberg, Per Åke Färnstrand och Finn Tvede Jacobsen.

Mer: GT, RT, FT, FS, VG, GP,

Ett svar på ”Elof Hansson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.