S Gustaf Janson

S Gustaf JansonSven Gustaf Janson föddes 1862 i Göteborg och dog  80 år senare (1942) , i samma stad. Han var son till sjökaptenen Holger Fredrik Janson och Maria Åhsberg. Gift med Jenny Sophia Werner (1878-1968), dotter till sjökaptenen Eric Johan (John) Werner och Sophia Lovisa Printz. Han var bror till J Albert Janson (1860-1926) som var gift med Elin Broström (1871-1945), syster till Dan Broström. Deras son  Leif Janson var gift med kusinen Barbara Brotsröm.

Han växte upp i Majorna och mönstrade omedelbart efter konfirmationen som jungman på australienfararen Louis de Geer. Efter några år återvände han hem, tog sjöbefälsexamen vid Gbgs navigationsskola och blev vid 22 års ålder andrestyrman på en ångare ägd av Svenska Lloyd. Så småningom blev han också kapten och befälhavare.

I början av 1905, efter 20 år vid Svenska Lloyd,  blev han kontorschef hos Axel Broström & Son för att leda de Ångfartygs AB Tirfing och Ångbåts AB Ferm. Då Dan Broström 1914 blev sjöminister, blev kan koncernens huvudman.  Hans ansvar blev än större efter Dan Broströms plötsliga bortgång 1925, då han blev Tirfings VD och efter broderns död 1926 också dess styrelseordförande.

Ett svar på ”S Gustaf Janson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.