Nästan färdigskrivet om det ursprungliga Göteborg

Det ursprungliga Göteborg bestod av fästningsstaden samt Pustervik, Masthugget, Haga samt 12:e roten (landeriroteln) med områden som idag är stadsdelar som Vasastaden, Lorensberg, Heden, Getebergsäng, Stampen, Gullbergsvass, Hultmans holme, Olskroken, Redbergslid, Bagaregården, Strömmensberg, Härlanda, Vidkärr, Munkebäck, Gamlestaden, Kviberg, Marieholm och Alelyckan, Skräppekärr, Lärjeholm. Dessa områden har vi beskrivit i en rad artiklar på sajten under de senaste åren. En del är kvar att skriva om i dessa stadsdelar som exempelvis flera parker, kyrkogårdar, vissa stora företag och gamla byggnadsverk.

Med start från 1868 inkorporerades följande områden fram till andra världskriget:

1868 Karl Johans landskommun. Detta innefattade Majornas 1-4 rote (idag Majorna, Klippan och Kungsladugård), Majornas 5:e rote (Stigberget eller övre Masthugget), Majornas 6:e rote (Olivedal) och Majornas 7:e rote (Kommendantsängen).
1871 3/80 mantal av Krokslätt Nordgården (Annedal)
1872 Annedal (från Änggården)
1883 Tingstadsvass (inkl. nuvarande Ringön och Backaplan) samt Landala och delar av Gibraltar (nuvarande Johanneberg)
1904 Delar av Stora och Lilla Änggården i Örgryte landskommun
1909 Kålltorp i Örgryte landskommun
1918 Delar av Änggården i Örgryte landskommun
1906 Lundby landskommun (nuvarande Frihamnen, Kvillestaden, Brämaregården, Kvillebäcken, Rambergsstaden, Lundbyvass, Lindholmen, Sannegården, Eriksberg, Skarvik, Rödjan, Färjestaden, Kyrkbyn, Bräcke, Tolered, Bjurslätt, Slätta damm, Kärrdalen, Länsmansgården, Biskopsgården, Svartedalen, Jättesten, Arendal, Syrhåla och Nya Älvsborg)
1922 Resterande delar av Örgryte landskommun (Guldheden, Krokslätt (Burås, Mossen, Almedal, Elisedal och Fredriksdal), Gårda, Lunden, Kallebäck, Bö, Skår, Torp, Kärralund, Överås, Sävenäs, Torpa, Fräntorp och Björkekärr)
1928 Del av Partille landskommun (Utby och större delen av nuvarande Bergsjön)
1930 Del av Angereds landskommun, (huvuddelen av nuvarande Kortedala och resten av nuvarande Bergsjön).
1931 Nya Varvets landskommun
1936 Del av Backa landskommun
1940 Del av Björlanda landskommun

Dessa inkorporerade områden ska vi skriva om framledes.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.