Pilegården (Lundby)

Del 9 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Pilegården i Lundby socken var från början en by med namnet Buberg. Vid mitten av 1500-talet användes båda namnen men sen blev byn kallad Pilegården. I byn fanns två gårdar, varav Östra PIlegården ansågs vara en del av Lundby by.  Både Östra och Västra Pilegården hamnade 1647 under Holms säteri.

Från 1717 innehades gården av överinspektör E. Paulin som fått gården genom övertagande av en pant från O. Boström som lånta pengar till den tidigare ägaren Eva Wernich. Paulins arvingar sålde år 1717 egendomen till Sibrant Rosenbusch som innehade gården till 1733.

Från 1733 hörde Västra Pilegården till Östra Pilegården och brukades av Lundby sockens komminister Jonas Alander som dock bodde på Stillestorp. Han var dock inte ägare. Västra Pilegården tycks vid denna tid vara öde eller utan gårdsbyggnader.

1770 innehades båda gårdarna av A.D. Stålhandske som var bosatt på Östra Pilegården. Ägare därefter var svärsonen (mågen) G. Eketrä. År 1792 sålde han delar av marken till en bonde, men behöll alla gårdens byggnader.  Släkten Eketrä bodde kvar på gården intill 1875 då de sålde de kvarvarande delarna av gården till H.J. Hübner. Senare fick läraren på Stjernecreutz skola inkomsterna från gården. Vid sekelskiftet 1900 var en Tisell ägare till gården och en tid senare arrenderades gården av Anding.

Idag är gårdens byggnader rivna.

Pilegården 1906
Pilegården 1906
Pilegården och sydvästra delen av Lundby by 1921
Pilegården och sydvästra delen av Lundby by 1921
Pilegården
Pilegården, mangårdsbyggand.

 

 

Serienavigation<< HallenLundby by >>
Advertisements

2 svar till “Pilegården (Lundby)”

  1. Pilegården ägdes av min farmorsfar Claes Borup Tisell. Min farmor Ingrid Tullan Soot Tisell växte upp där och hon brukade berätta om livet på gården. Hon blev själv skulptör, utbildad på Slöjdföreningen senare Valands konstskola, där en av hennes lärare var Carl Wilhelmsson. En av dem hon skulpterade var den kände prosten Peter Magnus Rydholm i Lundby, sedermera upphovsman till vår dåvarande kyrkolag. Farmor Tullan gifte sig med Ernst A Hedén, som blev VD för AB Götaverken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.